Halláscsökkenés esetén audiológiai vizsgálat javasolt

hallascsokkenes-audiologia-vizsgalat-ful-orr-gegeszet

Halláscsökkenés esetén audiológiai vizsgálat javasolt

Az orrpolip, nátha, allergia, vírusfertőzése, zajos koncertek, és még számos ilyen hatás van, ami életünk során érinti a hallásunkat, és tartós, vagy átmeneti halláscsökkenést okozhatnak.

Az audiológiai vizsgálattal, felmérik a halláskárosodást és annak mértékét, ez által kiderülhet a halláscsökkenés oka, így azt megfelelően tudják kezelni.

hallascsokkenes-audiologia-vizsgalat-ful-orr-gegeszet

Audiológia során alkalmazott vizsgálatok:

A hangvilla vizsgálat módszerével, kideríthető a károsodás típusa, és következtetni lehet annak mértékére is. A páciens visszajelzése alapján összehasonlítják az eszköz által keltett hangok hangosságát a fül mellett és a fül mögött.

Hallásküszöb vizsgálat során a szakorvos meghatározza a páciens által még éppen hallott legkisebb intenzitású hang erősségét. Ennek folyamán a páciens visszajelzést ad a fejhallgatóban még éppen hallható hangok, illetve a csontvezetéses eszköz által keltett rezgések érzékeléséről.  Ezzel a vizsgálattal képet lehet kapni a halláscsökkenés mértékéről, és következtetni lehet a hallásromlás okára.

A középfül nyomásviszonyainak ellenőrzése által, mérhetővé válik a középfülben létrejött nyomás. Ezzel a vizsgálattal a dobhártya rugalmasságát mérik mikrofon és hanggenerátor segítségével, ez által következtethetünk arra, hogy van-e valamilyen kóros folyamat, felsőlégúti infekció, illetve van-e folyadék a fülben, lyukas-e a dobhártya.

Tinnitometria vizsgálatot fülzúgás vizsgálat után csinálnak. Audiométerrel határozzák meg a fülzúgás frekvenciáját és hangosságát. Meghatározható, hogy milyen gerjesztett hang mellett halkul vagy szűnik meg átmenetileg a fülzúgás. Ennek kontrollálása fontos az alkalmazott terápia eredményességének meghatározása miatt.

Mikor ajánlott a vizsgálat?

  • szédülés
  • fület ért trauma okán
  • zajos munkahely
  • fülzúgás
  • megnagyobbodott orrmandula gyanú
  • visszatérő középfüllgyulladások
  • hirtelen bekövetkezett halláscsökkenés
  • kisgyermeknél beszédfejlődési zavar
  • időskori nagyothallás

A halláskárosodás minél korábbi felismerése kiemelten fontos, mivel megfelelő kezeléssel, vagy hallókészülékkel a hallás korrigálható és ezáltal az életminőség nagymértékben javítható.

 

Ha Önnél is jelentkezik a halláscsökkenés, keresse fül-orr-gégész szakorvosainkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!