H2 kilégzéses teszt – mikor alkalmazzuk?

H2-kilegzeses-teszt-gasztroenterologia

H2 kilégzéses teszt - mikor alkalmazzuk?

A H2, avagy hidrogén kilégzési teszt több betegség és érzékenység kimutatására is alkalmas vizsgálat, mint a kontaminált vékonybél szindróma, fruktózintolerancia és laktózérzékenység:

  • A  laktulózzal végzett hidrogén kilégzési vizsgálat alkalmas a vékonybélben kórosan elszaporodott baktériumok (kontaminált vékonybél szindróma) indirekt megállapítására.

  • A fruktózzal végzett teszt során a fruktózintolerancia (gyümölcscukor-intolerancia) mutatható ki. Ha gyümölcsfogyasztás után rendszeresen kellemetlen tüneteket tapasztal (hányinger, hányás, hasmenés, haspuffadás, hasi görcsök), érdemes elvégeztetni a tesztet, hogy a panaszokat nem-e fruktózintolerancia okozza.

  • A laktózzal végzett kilégzési teszt kimutatja a tejcukor-érzékenységet, azaz a laktózintoleranciát. A laktózt elsősorban tejtermékek tartalmazzák, de sok másik élelmiszerben is előfordulhat. Kérje a vizsgálatot ha ilyen termékek fogyasztása után haspuffadás, bélgörcsök, vagy hasfájás jelentkezik rendszeresen.
H2-kilegzeses-teszt-gasztroenterologia

A vizsgálatok akár 180 percig is tarthatnak, továbbá a vizsgálatot megelőzően bizonyos speciális étkezési szokásokat is be kell tartani, melyekről a kezelőorvos fogja tájekoztatni.

 

Ha Önnél is jelentkeznek az intolerancia panaszai, keresse gasztroenterológus szakorvosainkat bizalommal! 

Előjegyzést a +36 42 512 990-es számon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!