Gyakori orrvérzés – mikor kell orvoshoz fordulni?

orrverzes-ful-orr-gegeszet

Gyakori orrvérzés - mikor kell orvoshoz fordulni?

Gyakran előforduló jelenség gyermekek és felnőttek esetében is. Sokszor lehet ijesztő, azonban a legtöbb esetben nem áll komoly panasz a hátterében. Általában ez orvosi beavatkozás nélkül, magától elmúlik, azonban óvatosnak kell lenni, mivel ez súlyosabb betegségek tünete is lehet.

Orrvérzést tapasztalhatunk, ha az orrban található érzékeny erek valamelyike megsérül. Leggyakrabban ez szénanáthával, külső sérüléssel, fertőzéssel, vagy orrfújással kapcsolatban fordul elő. Gyógyszerek mellékhatása, valamint magasvérnyomás és alkoholfogyasztás lehet hajlamosító tényező. Károsíthatja és kiszáríthatja az orr nyálkahártyáját az orrsövény ferdülés is. Gyerekeknél gyakori kiváltó ok az orr piszkálása, ami fertőzést és sebeket okoz az orr nyálkahártyáján.

orrverzes-ful-orr-gegeszet

Amennyiben orrvérzést tapasztalunk, előre hajtott fejjel próbáljuk meg elállítani a vérzést, az orrszárnyak 15 percig tartó összenyomásával jégtömlőt helyezve a tarkóra. Nincsen további teendő, ha a vérzés eláll. Célszerű kerülni egy ideig a fizikai erőkifejtést, cipekedést és a sportot is, mivel ezek növelik a vénás nyomást.

Ha a vérzést ilyen úton nem sikerül elállítani, vagy amennyiben a szájüregből is aktív vérzést észlelünk, mindenképpen forduljunk orvoshoz, mivel ez súlyosabb problémára is utalhat. Abban az esetben is javasolt orvossal konzultálni, ha az orrvérzés minimális, azonban visszatérő.

Szakorvosnál endoszkópos vizsgálattal azonosítják a vérzésforrást. Ez az eljárás kicsit kellemetlen, azonban Magánkórházunkban ez fájdalommentesen is elvégezzük altatásban.

 

Ha Ön is hasonló tüneteket tapasztal, keresse fül-orr-gégész szakorvosainkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!