Fültőmirigy duzzanat okai és kezelése

fultomirigy-duzzanat-okai-kezeles-ful-orr-gegeszet

Fültőmirigy duzzanat okai és kezelése

A fültőmirigy duzzanata zavaró és fájdalmas állapot lehet. Gyakran fertőzés okozza, de lehet daganat eredménye is. A kezelés a kiváltó októl függ, de magában foglalhat antibiotikumot, műtétet vagy sugárkezelést.

Ez a mirigy a fül mellett, az arc oldalán található. Nyálat termel, amely segít az ételek ízlelésében, valamint a szájból és a torokból származó szennyeződések kimosásában.

fultomirigy-duzzanat-okai-kezeles-ful-orr-gegeszet

A fültőmirigyek duzzanatát okozó gyakori fertőzés az akut nyálmirigy-fertőzés (más néven fertőző ecthyma). Ez a fertőzés általában fertőzött személlyel vagy állattal való érintkezés útján terjed, de terjedhet olyan közös használati tárgyakkal is, mint a törölköző vagy az evőeszközök. A tünetek közé tartozik az arc és a szem alatti terület duzzanata, bőrpír, fájdalom, néha láz és hidegrázás. A fertőzés általában néhány nap és néhány hét között magától elmúlik.

Kísérő tünetként felléphet egyes betegségekben (diabetes mellitus, A- és B-vitamin-hiány, fehérje- és energiahiányos alultápláltság, cöliákia, pajzsmirigy-hiperfunkció, Heerfordt-szindróma, Sjögren-szindrómasarcoidosismájcirrózis).

A másik gyakori oka a mumpsz. Ez a vírusfertőzés számos tünetet okoz, többek között fejfájást, alacsony fokú lázat, fáradtságot és étvágytalanságot. A mirigyek az arc mindkét oldalán megduzzadnak, általában az állkapocs vonala körül és a fülek alatt. Ritka esetekben a duzzanat átterjedhet a test más részeire, például a herékre vagy a petefészkekre.

Ez a kor a duzzanat és a gyulladás mellett hatalmas fájdalmat is okozhat. Bizonyos esetekben szükség lehet fájdalomcsillapító gyógyszerek, például ibuprofén vagy paracetamol adására. A meleg borogatás is segíthet a fájdalomcsillapításban.

 

Ha önnél is jelentkezik a fájdalom, keresse fül-orr-gégész szakorvosainkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!