Fitymaszűkület tünetei és kezelése

fitymaszukulte-tunetek-kezeles-urologia

Fitymaszűkület tünetei és kezelése

A férfi nemi szerv betegsége, amikor a hímvessző végén lévő makkot fedő bőrrész nyílása annyira szűk, hogy az nem húzható hátra.

A fitymaszűkületnek lehet:

  • Elsődleges, azaz veleszületett, aminek oka a fityma nyílásának nem megfelelő kialakulása, a hímvessző és a fitya méretének relatív aránytalansága. A csecsemőknél 6 hónapos korig a 80%-nál nem húzható vissza a fityma, ez 1 éves korra 20%-ra csökken kezelés nélkül.
  • A másodlagos – szerzett – fitymaszűkület oka lehet ismétlődő gyulladások, vissza-visszatérő nemi betegségek, de cukorbetegség is. Ebben az esetben a fityma bőre hegesedik és megkeményszik.
fitymaszukulte-tunetek-kezeles-urologia

A fityma bőrének igen kicsiny, esetenként csak tűszúrásnyi nyílása megtekintéssel is észlelhető. Súlyosabb esetben vizelés közben a fitymazsák felpuffad, a vizelet vékony sugárban ürül. A másodlagos formáknál észlelhető a fityma megkeményedése is.

Kétéves kor alatt a kezelés az esetleges szövődmények kezelését jelenti. A fityma gyulladása, kipirosodása jódos ecseteléssel, kamillás lemosással gyógyítandó.

Kisebb fokú szűkületek 2-3 éves korban szteroidtartalmú kenőcsökkel megszüntethetők. A kenőcsöt orvosnak kell felírnia, miután eldöntötte, ez a megoldás szóba jöhet-e.

Súlyosabb esetekben a fitymaszűkület sebészi módszerekkel oldható meg, mind gyermek-, mind felnőttkorban.

 

Amennyiben Önnél is jelentkeznek a tünetek, keresse urológus szakorvosainkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!