Felszívódási zavarok okai és kezelése

A felszívódási zavar akkor fordul elő, amikor valakinek a szervezete nem képesek felszívni a táplálékból származó tápanyagokat, például szénhidrátokat, zsírokat, ásványi anyagokat, fehérjéket vagy vitaminokat.

Néhány általánosan ismert rendellenesség a laktózintolerancia és a cöliákia. A bél- vagy gyomorműtéten átesett embereknél szintén előfordulhatnak felszívódási zavarok.

Mivel ezek befolyásolják a személy azon képességét, hogy a táplálékból tápanyagokat nyerjen, elengedhetetlen, hogy orvoshoz forduljon, hogy a lehető leggyorsabban diagnózist és kezelést kapjon.

Az emésztés akkor kezdődik, amikor a nyálban lévő enzimek elkezdik az ételt kisebb részekre bontani, amelyeket a szervezet fel tud szívni. Az enzimek tovább bontják az ételt, miközben az a nyelőcsőben, a gyomorban, valamint a vastag- és vékonybélben halad, mielőtt az hulladékként elhagyja a szervezetet.

Felszívódási zavar akkor fordulhat elő, ha valakinek nincs elég emésztőenzimje, ha baktériumok vagy más idegen behatolók vannak jelen, vagy ha a vékony- vagy vastagbélben a szokásosnál gyorsabb a mozgás.

Az orvosok az általuk okozott tünetek alapján osztályozzák a felszívódási zavarok típusait.

Példák néhány közvetlen felszívódási zavar tünetére, amelyek előfordulhatnak:

  • puffadás és gyomorfelfúvódás
  • hasmenés
  • fáradtság
  • gázok
  • a széklet sápadt vagy fehér színű
  • “zsíros” állagúnak tűnő széklet
  • gyomorgörcs
  • gyengeség

Az embereknek szükségük van az ételekből származó tápanyagokra az egészséges szervezet fenntartásához. Ha a szervezetük nem tudja megfelelően felszívni ezeket a tápanyagokat, akkor a felszívódási zavar hosszabb távú hatásait tapasztalhatják.

Ezek közé tartoznak:

  • csontfájdalom
  • könnyen törő csontok
  • vashiányos vérszegénység, amely légszomjat okozhat.
  • izomsorvadás
  • fájó nyelv
  • fogyás

A a diagnózis felállításához, a következő vizsgálatokat végzik:

  • Vérvizsgálatok: kérhetnek teljes vérképet, valamint elektrolitmérleget. A vér fehérjeszintjének ellenőrzése szintén segíthet az orvosnak megérteni, hogy valaki alultáplált-e és milyen mértékben.
  • Székletvizsgálatok: székletmintát kérhetnek, hogy megvizsgálják, van-e felesleges zsír a székletben. A magas zsírszint azt jelentheti, hogy az illető nem szívja fel jól a táplálékában lévő zsírt.
  • Légzésvizsgálat: légzésvizsgálatot végeznek, hogy ellenőrizzék a hidrogéngáz jelenlétét azoknál, akik esetleg laktózérzékenyek. A belek ugyanis felesleges hidrogéngázt termelnek, ha a laktóz nem tud megfelelően felszívódni.
  • Képalkotó vizsgálatok: az emésztőszervek működésének és szerkezetének ellenőrzésére.
  • Gasztroszkópia: a bélnyálkahártya vizsgálatára és szöveti biopsziák vételére bizonyos állapotok diagnosztizálására.

Bár időről időre mindenki tapasztalhat némi puffadást, hányingert, sőt hasmenést is, aki folyamatos gyomorpanaszokat tapasztal, annak mindenképpen javasolt orvoshoz fordulni.

 

Ha Önnél is fellépnek a felszívódási zavarok, keresse szakorvosainkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!