Epehólyag gyulladás tünetei és kezelése

epeholyag-gyulladas-kezelese-gasztroenterologia

Epehólyag gyulladás tünetei és kezelése

A legtöbb esetben az epehólyagból kivezető csövet elzáró epekövek okozzák az epehólyaggyulladást. Ez epekőképződést eredményez, amely gyulladást okozhat. Az epehólyaghurut egyéb okai közé tartoznak az epeúti problémák, a daganatok, súlyos betegségek és bizonyos fertőzések.

Kezeletlenül hagyva az epehólyaggyulladás súlyos, néha életveszélyes szövődményekhez, például epehólyagrepedéshez vezethet. A kezelése gyakran az epehólyag eltávolítására irányuló műtéttel jár.

Az epehólyaghurut tünetei lehetnek:

 • Súlyos fájdalom a jobb felső vagy középső hasüregben.
 • A fájdalom a jobb vállra vagy a hátra terjedő fájdalom.
 • Érzékenység a hasa fölött, amikor megérintik azt
 • Hányinger
 • Hányás
 • Láz

Ezek a tünetek gyakran étkezés után jelentkeznek, különösen nagy vagy zsíros étkezés után.

epeholyag-gyulladas-kezelese-gasztroenterologia

Epehólyaggyulladást okozhatnak:

 • Epekövek – Leggyakrabban az epehólyaggyulladás az epehólyagban kialakuló epekövek következménye. Az epekövek elzárhatják a hólyagcsövet, amelyen keresztül az epe az epehólyagból kilépve áramlik. Az epe felhalmozódik az epehólyagban, és gyulladást okoz.
 • Daganat – Egy daganat megakadályozhatja, hogy az epe megfelelően távozzon az epehólyagból, ez epekőképződést okoz, ami epehólyaggyulladáshoz vezethet.
 • Epeúti elzáródás – Kövek vagy besűrűsödött epe és apró részecskék elzárhatják az epevezetéket, és epehólyaggyulladáshoz vezethetnek. Az epeutak elgörbülése vagy hegesedése szintén okozhat elzáródást.
 • Fertőzés – Az AIDS és bizonyos vírusfertőzések epehólyaggyulladást válthatnak ki.
 • Súlyos betegség – A nagyon súlyos betegség károsíthatja az ereket és csökkentheti az epehólyag vérellátását, ami gyulladáshoz vezethet.

Kezeletlenül számos súlyos szövődményhez vezethet, többek között:

– Fertőzés az epehólyagban – ha felgyülemlik az epe, az gyulladást okoz, az epe pedig megfertőződhet.

– Az epehólyag szövetének elhalása – a kezeletlen epehólyaggyulladás az epehólyagban lévő szövetek elhalását (gangréna) okozhatja. Ez a leggyakoribb szövődmény, különösen az idősebbek, a kezeléssel várakozók és a cukorbetegek körében. Ez az epehólyag felszakadásához vezethet, vagy annak megrepedését okozhatja.

– Elszakadt epehólyag – az epehólyagjában keletkező szakadás (perforáció) epehólyagduzzanat, fertőzés vagy szövetelhalás következtében alakulhat ki.

A gyulladás kialakulásának kockázatát csökkentheti az epekövek megelőzése érdekében a következő lépések megtételével:

 • Fogyjon lassan. A gyors fogyás növelheti az epekő kialakulásának kockázatát.
 • Tartsa meg az egészséges testsúlyt. A túlsúly nagyobb valószínűséggel teszi lehetővé az epekövek kialakulását. Az egészséges testsúly elérése érdekében csökkentse a kalóriabevitelt és növelje a fizikai aktivitását. Tartsa meg az egészséges testsúlyt a helyes táplálkozás és a testmozgás folytatásával.
 • Válasszon egészséges étrendet. A magas zsírtartalmú és rostszegény étrend növelheti az epekő kialakulásának kockázatát. A kockázat csökkentése érdekében válasszon gyümölcsökben, zöldségekben és teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdag étrendet.

Az epehólyaghurut kezelése általában kórházi tartózkodással jár, hogy az epehólyagban lévő gyulladást megfékezzék. Néha műtétre van szükség.

Kezelése lehet:

– Böjtölés. Előfordulhat, hogy eleinte nem ehet és nem ihat, hogy a gyulladt epehólyagot tehermentesítse.

– Folyadékok beadása a karján lévő vénán keresztül. Ez a kezelés segít megelőzni a kiszáradást.

– Antibiotikumok a fertőzés leküzdésére. Ha az epehólyagja fertőzött, a kezelőorvosa valószínűleg antibiotikumokat fog javasolni.

– Fájdalomcsillapítók. Ezek segíthetnek a fájdalomcsillapításban, amíg az epehólyagjában lévő gyulladás enyhül.

– Eljárás a kövek eltávolítására. Lehet, hogy egy endoszkópos retrográd kolangiopankreatográfiának (ERCP) nevezett eljáráson kell részt vennie. Ennek az eljárásnak a során, amely kontrasztanyaggal világítja meg az epevezetékeket, műszerekkel eltávolíthatók az epevezetékeket vagy a hólyagcsövet elzáró kövek.

– Epehólyag-drenázs. Bizonyos esetekben, például amikor az epehólyag műtéti eltávolítása nem jöhet szóba, epehólyag-drenázs (cholecystostomia) végezhető a fertőzés eltávolítására. A drenázs a has bőrén keresztül (perkután) vagy a szájon át endoszkóppal történik.

Tünetei valószínűleg 2-3 napon belül csökkennek. Az epehólyaggyulladás azonban gyakran visszatér. A legtöbb epehólyaggyulladásban szenvedő embernek végül műtétre van szüksége az epehólyag eltávolításához.

Az epehólyag eltávolítására irányuló eljárást cholecisztektómiának nevezik. Általában ez egy minimálisan invazív eljárás, amely néhány apró vágással jár a hasán (laparoszkópos epehólyag-eltávolítás). Ritkán van szükség nyílt eljárásra, amelynek során hosszú metszést ejtenek a hasán.

 

Ha jelentkeznek Önnél az epehólyaggyulladás tünetei, keresse gasztroenterológus szakorvosainkat bizalommal.

Előjegyzést a +36 42 512 990-es számon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!