Csomók a mellben – mikor érdemes orvost felkeresni?

mell-csomok-radiologia

Csomók a mellben - mikor érdemes orvost felkereni?

Minden nő megijed, amikor akár önvizsgálat során, akár bármi más mozdulat folytán csomót tapint a mellében. Ilyenkor mindenki a legrosszabbra – rosszindulatú daganatra gondol. Nem kell rögtön megijedni, mivel az esetek nagy többségében egészen más húzódik a háttérben, ami gyakran kezelést igényel.

mell-csomok-radiologia

Ciszta – folyadékkal telt csomó – akkor alakul ki, amikor nagyobb mértékű hormonális változások zajlanak a testben, ilyen a menopauza, de menstruáció előtt is kialakulhat. Fájdalmasak lehetnek, legtöbbször nyomásra érzékenyek és méretüket tekintve eltérőek lehetnek. Mindkét mellben kialakulhat, melyet mintavétel után eltávolítanak, azonban ez a probléma sajnos kiújulhat.

Terhesség és szoptatás során nagyobb az esély, hogy kitapinthatunk kisebb-nagyobb csomókat a mellben. Terhesség során, a test felkészíti magát a szoptatásra, emiatt a tejmirigyek megduzzadnak és csomóssá, duzzadtá válnak. Szoptatás során egy vagy több tejcsatorna elzáródása miatt fájdalmas csomók jelenhetnek meg. Ilyen esetekben legtöbbször segít a hidegvizes borogatás, gyakoribb szoptatás, de az is előfordulhat, hogy antibiotikumos kúrára lehet szükség.

A lipóma sok nőt rémíthet meg, mivel könnyen összekeverhető a rosszindulatú elváltozásokkal. Ez a fájdalmas csomó a zsírszövetekből indul ki. A bőr alatt könnyen elmozdítható és lassan növekszik. Ahhoz, hogy a rákos megbetegedést ki lehessen zárni, meg kell bizonyosodni az elváltozás természetéről ultrahanggal, vagy szövettani vizsgálattal.

Mellrák esetében az elváltozás ekcéma szerű kiütésekkel, az emlő véres váladékozásával és a mellbimbó behúzódásával társul. A mellrák ma már kezdeti stádiumban teljesen gyógyítható. A rizikó magasabb ha már kapott hormonkezelést, vagy a családjában előfordult hasonló megbetegedés, vagy már elmúlt 40 éves.

 

Amennyiben bármilyen csomót tapint magánál, mindenképpen keressen felszakembert!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!