Csípő és térprotézis beültetés a Prestige Magánkórházban

csipo-terd-protezis-ortopedia

Protézis beültetés a Prestige Magánkórházban

Az ortopédia ellátási területének nagy részét az ízületi kopásból eredő betegségek kezelése teszi ki. Amikor a konzervatív kezelések (gyógyszer, fizikoterápia, gyógytorna, ízületi injekció) hatástalanná vállnak, akkor jön szóba a károsodott, kopott ízület cseréje. Intézményünkben csípő- és térdízületi protézis beültetésre van lehetőség.

Műtét előtt

Az ízületi bántalmak miatt jelentkező pácienseknél szakorvosi vizsgálat során észleljük az ízület kóros deformitását, duzzanatát, mozgás beszűkülését, fájdalmát, mely már felveti a jelentős porckopást. Ezt követően minden esetben célzott röntgenfelvételekkel erősítjük meg a diagnózist, illetve az elkészült röntgen alapján kiválasztjuk a megfelelő protézist. Ritkán CT vizsgálat, 3D kiegészítéssel is szükséges jelentősen deformált ízület esetén.

Amennyiben javaslatunk alapján ízületi endoprotézis beültetés mellett dönt, úgy műtét előtt laborvizsgálatot végzünk (vérkép, ionok, vesefunkció, májfunkció, alvadás, gyulladási paraméterek, vizelet általános vizsgálat), vércsoport serológiát és ellenanyag meghatározást kérünk valamint mellkas röntgent. Az eredményekkel altatóorvosi szakvizsgálat következik, ahol megbeszéljük az érzéstelenítést, esetleg altatást. Esetenként egyéb szakorvosi vizsgálatot (belgyógyászat, kardiológia) fogunk kérni az Önök nagyobb biztonsága érdekében.

 

Erősen ajánlott a műtét előtt góckutatást végeztetni (fül-orr-gégészet, fogászat, urológia, nőgyógyászat), elkerülendő a későbbi gyulladásos szövődményeket.

csipo-terd-protezis-ortopedia

Csípőprotézis beültetés

csipo-terd-protezis-ortopedia

Műtét során a nagytompor felett ejtett kis metszésből, az izomzat átvágása nélkül távolítjuk el a kopott, károsodott combfejet. Speciális vápamarók segítségével tágítjuk fel a medencecsont vápa részét, valamint reszelőkkel a combcsont velőűrét. Ezt követően a komponenseket (vápa és szár) vagy antibiotikus csontcementtel, vagy cement nélküli technikával rögzítjük. A szár nyak részére kerámia fejet helyezünk, a vápabetét magas kopásállóságú műanyagból készül. A műtét során az esetek nagy részében vérátömlesztés nem szükséges, de Bellovac rendszer használatával autotransfusiora van lehetőség.

csipo-terd-protezis-ortopedia
Az első protézis beültetés a Prestige Magánkórházban

Térdprotézis beültetés

Teljes térdprotézis beültetés során a térd felett hosszanti metszést ejtünk, a térdkalácsot félretartva a kopott ízületi felszíneket oszcillációs fűrésszel lefűrészeljük, majd próbák után a megfelelő méretű combcsont és sípcsont komponenseket ragasztjuk be antibiotikus csontcementtel. A két fémkomponens közé magas kopásállóságúműanyag betétet helyezünk. 

csipo-terd-protezis-ortopedia
Dr. Samu Dénes - ortopédus adjunktus

Műtét után

A műtét után kétágyas, akadálymentesített, saját fürdővel rendelkező kórtermekben történik az elhelyezés. A műtétet követő napon labor és kontroll röntgen vizsgálatokat követően gyógytornászaink segítségével az operált ízület tornáztatását és járógyakorlatokat végzünk. Amennyiben önállóan, járókeret segítségével járóképes, a műtéti terület rendben van és az ízület mozgásterjedelme a gyógytorna során eléri a kellő mértéket, úgy postoperatív 3-4. napon otthonába bocsájtjuk. A megtanult gyógytornát otthonában is folytatnia kell, házi gyógytornakezelésben is segítséget tudunk nyújtani. Bizonyos mozdulatokat szigorúan kerülni kell, ezt a kórházi kezelés alatt megtanulják.

Minden operált betegünk számára egy tájékoztató füzetet adunk, melyben részletes leírást találnak a protézis viselés szabályairól.

10-12 nappal a protézis beültetés után a szakrendelőnkben történik a varratszedés, majd 6 hetes korban egy ismételt kontroll röntgen vizsgálat. Ezt követően a segédeszközök elhagyhatók.

Lehetséges szövődmények:

  • fertőzés, gyulladás
  • protézis ficam
  • kimozdulás, kilazulás
  • trombózis, embolia
  • csonttörés
  • vérvesztés, anaemia
  • idegsérülés, zsibbadás
  • végtaghossz különbség
Az Ön egészsége számunkra 
presztízskérdés 
!