COPD – krónikus tüdőbetegség – tünetei és kezelése

copd-kronikus-tudobetegseg-pulmonologia

COPD - krónikus tüdőbetegség - tünetei és kezelése

A COPD a krónikus obstruktív tüdőbetegség (vagy hörghurut-emfizéma) rövidítése, a légzőrendszer lassan és fokozatosan súlyosbodó, lényegében visszafordíthatatlan betegsége.

A légutak túlreagálása és a tüdőszövet krónikus gyulladása okozza. A gyulladás akadályozza a légáramlást, ami számos tünethez vezet, többek között légszomjhoz, mellkasi szorító érzéshez és a felületes alvás miatti gyakori éjszakai ébredéshez.

Jellegzetes tünet a nehézlégzés, amely a betegség súlyosbodásával már nem kizárólag fizikai terhelés közben lép fel, hanem idővel állandósul. Emellett jellemző:

  • köhögés,
  • fokozott nyáktermelés,
  • köpetürítés,
  • sípoló hangú kilégzés,
  • fulladás,
  • fáradékonyság,
  • mellkasi szorító érzés nehezítik a betegek életét,
  • sokaknál jellemző az erőteljes fogyás,
  • a hangszín elváltozása is.
copd-kronikus-tudobetegseg-pulmonologia

Sajnos ezek a tünetek azt jelentik, hogy a betegek jelentős erőfeszítés nélkül képtelenek részt venni a szokásos napi tevékenységekben. A COPD jelentősen csökkenti az életminőséget; az egyén mindennapi életének minden aspektusát befolyásolja. A betegség progresszív, ami azt jelenti, hogy idővel rosszabbodik. A COPD jelenleg nem gyógyítható, ezért a kezelés a tünetek enyhítésére, a progresszió késleltetésére és az életminőség javítására összpontosít. A kezelés számos terápiás lehetőséget foglal magában, beleértve az inhalátorokat (a gyors hatású enyhítés érdekében) és a hosszú hatású hörgőtágítókat (amelyek megakadályozzák a légutak “túlreagálását”). Vannak szájon át szedhető tabletták is, amelyek segíthetnek a tüdőszövet gyulladásán. Ezek azonban néha nehezen tolerálhatók és mellékhatásokat, például álmosságot és szájszárazságot okozhatnak.

Sok embernek jelentősen csökkentenie kell aktivitási szintjét, hogy alkalmazkodni tudjon a tünetekhez, ami az elszigeteltség és a depresszió érzéséhez vezet. Jelenleg nincsenek olyan gyógyszerek, amelyeket kifejezetten a COPD-ben fellépő gyulladás kezelésére fejlesztettek volna ki; a jelenlegi gyógyszeres terápiák általában a légutak túlreagálásának szabályozására összpontosítanak.

A gyulladáscsökkentő gyógyszerek az asztma bizonyos altípusaira rendelkezésre állnak, és hasznosak lehetnek a COPD bizonyos aspektusainak kezelésében, de nem a betegség fő jellemzőjét célozzák meg: a krónikus tüdőgyulladást.  A betegség kiváltó okát kezelő új terápiás megközelítések kutatása az elmúlt évtizedben lendületet vett, és egy izgalmas új megközelítés az immunellenőrzési pontgátlók alkalmazásán alapul. Ezek a gyógyszerek blokkolják azokat az “útakadályokat”, amelyek megakadályozzák, hogy a szervezet saját immunrendszere megtámadja a beteg sejteket, és ezáltal csökkentik a tüdőszövetben a gyulladást, ami potenciálisan lehetővé teszi a normális alvásminták helyreállítását.

 

Amennyiben tapasztalja a COPD tüneteit, forduljon pulmonológus szakorvosunkhoz bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!