Betegségek melyektől fényérzékeny lesz a szem

szem-fenyerzekenyseg-szemeszet

Betegségek melyektől fényérzékeny lesz a szem

A fényérzékenység olyan állapot, amikor az erős fény bántja a szemét. Ennek az állapotnak egy másik neve a fotofóbia. Ez egy gyakori tünet, amely számos különböző állapothoz társul, a kisebb irritációktól kezdve a súlyos betegségekig.

Enyhe esetekben hunyorogni kell egy erősen megvilágított szobában vagy a szabadban. Súlyosabb esetekben ez az állapot jelentős fájdalmat okoz, amikor a szemét szinte bármilyen fénynek kiteszi.

szem-fenyerzekenyseg-szemeszet

Mi okozhat a fotofóbiát?

Migrén
A fotofóbia a migrén gyakori tünete, ami súlyos fejfájást okoz, amelyet számos tényező kiválthat, többek között hormonális változások, ételek, stressz és környezeti változások. Egyéb tünetek közé tartozik a fej egy részén jelentkező lüktetés, hányinger és hányás.

A szemet érintő állapotok
A fotofóbia számos, a szemet érintő állapot esetén is gyakori.

 • Szaruhártya kopás

A szaruhártya-horzsolás a szaruhártya, a szem legkülső rétegének sérülése. Ez a fajta sérülés gyakori, és akkor fordulhat elő, ha homok, szennyeződés, fémrészecskék vagy más anyagok kerülnek a szemébe. Ez egy súlyos állapothoz, az úgynevezett szaruhártya-fekélyhez vezethet, ha a szaruhártya elfertőződik.

 • Scleritis

A szkleritisz akkor fordul elő, amikor a szem fehér része begyullad. Az esetek körülbelül felét az immunrendszert érintő betegségek, például a lupusz okozzák. Egyéb tünetek közé tartozik a szemfájdalom, a vizenyős szem és a homályos látás.

 • Kötőhártya-gyulladás

A “rózsaszín szem” néven is ismert kötőhártya-gyulladás akkor jelentkezik, amikor a szem fehér részét borító szövetréteg megfertőződik vagy begyullad. Többnyire vírusok okozzák, de baktériumok és allergiák is okozhatják. Egyéb tünetei közé tartozik a viszketés, a bőrpír és a szemfájdalom.

 • Száraz szem szindróma

A szemszárazság akkor jelentkezik, amikor a könnymirigyek nem tudnak elég könnyet vagy rossz minőségű könnyet termelni. Ez azt eredményezi, hogy a szeme túlzottan száraz. Okai közé tartozik az életkor, a környezeti tényezők, bizonyos betegségek és egyes gyógyszerek.

Az agyat érintő állapotok
A fényérzékenységet általában néhány súlyos, az agyat érintő betegséggel hozzák összefüggésbe.

 • Encephalitis

Az agyvelőgyulladás akkor következik be, amikor az agya vírusfertőzés vagy más ok miatt begyullad. Súlyos esetei életveszélyesek lehetnek.

 • Meningitis

Az agyhártyagyulladás olyan bakteriális fertőzés, amely az agyat és a gerincvelőt körülvevő hártyák gyulladását okozza. A bakteriális forma súlyos szövődményekhez vezethet, például agykárosodáshoz, halláskárosodáshoz, görcsrohamokhoz és akár halálhoz is.

 • Subarachnoidalis vérzés

A szubarachnoidális vérzés akkor fordul elő, amikor az agy és a környező szövetrétegek között vérzés lép fel. Ez végzetes lehet, vagy agykárosodáshoz, illetve stroke-hoz vezethet.

Hogyan kezelhető a fotofóbia?

Otthoni kezelés

A napfénytől való távolmaradás és a belső világítás tompítása segíthet abban, hogy a fotofóbia kevésbé legyen kellemetlen. A szemek csukva tartása vagy sötét, színezett szemüveggel való eltakarása szintén enyhülést hozhat.

Orvosi kezelés

Súlyos fényérzékenység esetén azonnal forduljon orvoshoz. Orvosa fizikai vizsgálatot és szemvizsgálatot is végez. A tünetek gyakoriságára és súlyosságára vonatkozó kérdéseket is feltehet, hogy megállapítsa az okot.

A szükséges kezelés típusa a kiváltó októl függ. A kezelés típusai közé tartoznak:

 • gyógyszerek és pihenés migrén esetén
 • a gyulladást csökkentő szemcseppek szkleritisz esetén
 • antibiotikumok kötőhártya-gyulladás esetén
 • műkönnyek enyhe száraz szem szindróma esetén
 • antibiotikus szemcseppek szaruhártya kopás esetén
 • gyulladáscsökkentő gyógyszerek, ágynyugalom és folyadékok enyhe agyvelőgyulladás esetén (a súlyos esetekben támogató kezelésre, például légzéssegítésre van szükség).
 • antibiotikumok bakteriális agyhártyagyulladás esetén (A vírusos forma általában 2 héten belül magától megszűnik.)
 • subarachnoidális vérzés esetén műtét a felesleges vér eltávolítására és az agyra nehezedő nyomás enyhítésére.

A fényérzékenység megoldható, de először orvoshoz kell fordulnia, hogy segítsen diagnosztizálni a fényérzékenység pontos okát. A kiváltó ok kezelése segíthet a tüneteken.

 

Forduljon szemész szakorvosainkhoz bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tud kerni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!