Az orrpolip tünetei és műtéti kezelése

orrpolip-kezeles-ful-orr-gegeszet

Az orrpolip tünetei és műtéti kezelése

Az orrpolip egy gyulladásos képződmény, ami az orrüregben vagy az orr melléküregeiben alakul ki. A legtöbb esetben asztmásoknál és allergiásoknál alakul ez ki.

A kezeletlenül hagyása veszélyes lehet, mivel a növekvő orrpolipok elzárhatják a légutakat, főként a melléküregeket, így az ezekben termelődő váladék nem ürül ki, ez pedig fertőzéshez vezethet.

A legfőtt oka a rinitisz, azaz az allergiás orrgyulladás, mivel az allergia során az orrnyálkahártyát irritálják a különböző vegyszerek vagy a pollen. Asztma és aszpirin allergia is lehet az orrpolip okozója, valamint autóimmun betegésgek és gyógyszerérzékenység is.

orrpolip-kezeles-ful-orr-gegeszet

A leggyakoribb tünet a folyamatosan bedugult orr, ami csak az egyik orrnyílást érinti. Allergia esetén azonban az orrdugulás mindennapos, így nehéz észrevenni, hogy a hátterében más is állhat. Ha a polip miatt orrmelléküreg-gyulladás alakul ki, folyamatos nyomásérzés lehet az arcba, csökken a szaglás, valamint fejfájás is gyakran előfordul.

Szteroid alapú gyógyszerek segíthetnek a kezelésben és a megszüntetésben, az orrcseppek és az antibiotikumok pedig az orrüreg és a melléküreg elfertőződése esetén. Vannak esetek, amikor a gyógyszeres kezelés segít, a szakorvosok azonban a műtétet javasolják.

A műtétet helyi érzéstelenítésben, súlyosabb esetekben pedig altatásban végzik. Endoszkópos technikával dolgoznak, ami csökkenti a szövődmények kialakulását és sokkal kevésbé terheli a szervezetet.

 

Orrpolip gyanú esetén, keresse fül-orr-gégész szakorvosainkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!