Az endometriózis okai és tünetei

endometriozia-okai-kezeles-nogyogyaszat

Az endometriózis okai és tünetei

Az endometriózis egy gyakran fájdalmas betegség, amelyben a méh belsejét normális esetben kibélelő szövethez hasonló szövet – a méhnyálkahártya – a méhen kívül nő. Leggyakrabban a petefészkeket, a petevezetékeket és a medencét bélelő szöveteket érinti. Ritkán az endometriumhoz hasonló szövet a kismedencei szervek területén kívül is megtalálható.

Endometriózis esetén ez a szövet úgy viselkedik, mint az endometriumszövet – megvastagszik, lebomlik és vérzik minden egyes menstruációs ciklusban. De mivel ennek a szövetnek nincs módja arra, hogy távozzon a szervezetből, csapdába esik. Ha az endometriózis a petefészkeket is érinti, endometriomának nevezett ciszták alakulhatnak ki. A környező szövetek irritálódhatnak, végül hegszövet és összenövések alakulhatnak ki, amelyek a kismedencei szövetek és szervek egymáshoz tapadását okozhatják.

endometriozia-okai-kezeles-nogyogyaszat

Ez a betegség fájdalmat okozhat különösen a menstruáció idején. Termékenységi problémák is kialakulhatnak. Szerencsére hatékony kezelések állnak rendelkezésre.

Az endometriózis elsődleges tünete a kismedencei fájdalom, amely gyakran a menstruációval jár. Bár sokan tapasztalnak görcsöket a menstruáció alatt, az endometriózisban szenvedők jellemzően a szokásosnál sokkal rosszabb menstruációs fájdalmat írnak le. A fájdalom idővel fokozódhat.

Gyakori jelei és tünetei:

 • Fájdalmas menstruáció. A kismedencei fájdalom és a görcsök a menstruáció előtt kezdődhetnek, és több napig is elhúzódhatnak. Előfordulhat derék- és hasi fájdalom is.
 • Fájdalom a közösüléskor. A szex közbeni vagy utáni fájdalom gyakori.
 • Fájdalom a székletürítéssel vagy vizeléssel. Legvalószínűbb, hogy ezeket a tüneteket a menstruáció alatt tapasztalja.
 • Túlzott vérzés. Előfordulhat, hogy alkalmanként erős menstruáció vagy a menstruációk közötti vérzés jelentkezik.
 • Meddőség. Néha először azoknál diagnosztizálják, akik meddőség miatt keresnek kezelést.
 • Fáradtságot, hasmenést, székrekedést, puffadást vagy hányingert tapasztalhat, különösen a menstruációs időszak alatt.

A fájdalom súlyossága nem biztos, hogy megbízhatóan jelzi az Ön állapotának mértékét. Lehet enyhe endometriózisa erős fájdalommal, vagy lehet előrehaladott endometriózisa kevés vagy semmilyen fájdalommal.

Néha összetévesztik más kismedencei fájdalmat okozó betegségekkel, például kismedencei gyulladásos betegséggel (PID) vagy petefészekcisztákkal. Összetéveszthető az irritábilis bél szindrómával (IBS), amely hasmenést, székrekedést és hasi görcsöket okoz.

Bár az endometriózis pontos oka nem biztos, a lehetséges magyarázatok közé tartoznak:

 • Retrográd menstruáció esetén az endometriális sejteket tartalmazó menstruációs vér a petevezetéken keresztül visszafolyik a kismedencei üregbe, ahelyett, hogy távozna a szervezetből. Ezek az endometriális sejtek megtapadnak a kismedencei falakon és a kismedencei szervek felszínén, ahol növekednek, és minden egyes menstruációs ciklus során tovább vastagodnak és véreznek.
 • A peritoneális sejtek átalakulása. Az úgynevezett “indukciós elmélet” szerint a szakértők azt javasolják, hogy a hormonok vagy az immunfaktorok elősegítik a hashártyasejtek – a has belső oldalát bélelő sejtek – átalakulását endometriumszerű sejtekké.
 • Embriósejtek átalakulása. Az ösztrogénhez hasonló hormonok az embrionális sejteket – a fejlődés legkorábbi szakaszában lévő sejteket – a pubertás során endometriumszerű sejtimplantátumokká alakíthatják át.
 • Műtéti hegbeültetés. Egy műtét, például méheltávolítás vagy császármetszés után az endometriumsejtek a műtéti bemetszéshez tapadhatnak.
 • Endometriális sejtek szállítása. A vérerek vagy a szövetnedv (nyirokrendszer) endometriumsejteket szállíthat a test más részeibe.
 • Immunrendszeri rendellenesség. Az immunrendszer problémája miatt a szervezet képtelen lehet felismerni és elpusztítani a méhen kívül növekvő endometriumszerű szöveteket.

Számos tényező miatt nagyobb az kialakulásának kockázata, például:

 • Soha nem szült
 • A menstruáció korai életkorban kezdődik
 • A menopauza idősebb korban történő átélése.
 • Rövid menstruációs ciklusok – például 27 napnál rövidebbek.
 • Hét napnál hosszabb ideig tartó, erős menstruáció.
 • Magasabb ösztrogénszint a szervezetében, vagy a szervezet által termelt ösztrogénnek való nagyobb életkori kitettség.
 • Alacsony testtömegindex
 • Egy vagy több rokon (anya, nagynéni vagy nővér) endometriózisban szenved
 • Bármilyen olyan betegség, amely megakadályozza a vér távozását a testből a menstruáció alatt.

Az endometriózis általában a menstruáció (menarche) kezdete után néhány évvel alakul ki. Az endometriózis jelei és tünetei átmenetileg javulhatnak a terhességgel, és teljesen megszűnhetnek a menopauzával, kivéve, ha ösztrogént szed.

Szövődmények:

 • Meddőség

Az endometriózis fő szövődménye a megromlott termékenység. Az endometriózisban szenvedő nők körülbelül egyharmadának-felének nehézséget okoz a teherbeesés.

A terhesség bekövetkezéséhez egy petesejtnek ki kell szabadulnia a petefészekből, át kell utaznia a szomszédos petevezetéken, meg kell termékenyülnie egy spermium által, és a fejlődés megkezdéséhez a méh falához kell kapcsolódnia. Az endometriózis elzárhatja a petevezetéket, és megakadályozhatja a petesejt és a spermium egyesülését. Úgy tűnik azonban, hogy az állapot kevésbé közvetlen módon is befolyásolja a termékenységet, például a spermium vagy a petesejt károsodásával.

Ennek ellenére sok enyhe vagy közepes fokú endometriózisban szenvedő ember teherbe eshet és kihordhatja a terhességet. Az orvosok néha azt tanácsolják azoknak a nőknek, akik ebben a betegségeben szenvednek, hogy ne halogassák a gyermekvállalást, mert az állapot idővel súlyosbodhat.

 • Rák

A petefészekrák a vártnál nagyobb arányban fordul elő az endometriózisban szenvedőknél. De a petefészekrák általános, élethosszig tartó kockázata eleve alacsony. Egyes tanulmányok szerint az endometriózis növeli ezt a kockázatot, de még mindig viszonylag alacsony. Bár ritka, de egy másik ráktípus – az endometriózissal összefüggő adenokarcinóma – az élet későbbi szakaszában is kialakulhat azokban, akiknek endometriózisuk volt.

 

Keresse fel nőgyógyász szakorvosainkat, ha olyan jeleket és tüneteket észlel, amelyek endometriózisra utalhatnak.

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!