Az alacsony vérnyomás tünetei és veszélyei

alacsony-vernyomas-tunetek-kezeles-kardiologia

Az alacsony vérnyomás tünetei és veszélyei

Alacsony vérnyomásnak általában azt tekintjük, ha a vérnyomásérték 90 higanymilliméternél (mm Hg) alacsonyabb a felső számnál (szisztolés) vagy 60 mm Hg-nál az alsó számnál (diasztolés).

Ami az egyik ember számára alacsony vérnyomásnak számít, az egy másik számára lehet, hogy rendben van. Előfordulhat, hogy az alacsony vérnyomás nem okoz észrevehető tüneteket, vagy szédülést és ájulást okoz. Néha az alacsony vérnyomás életveszélyes lehet.

Az alacsony vérnyomás okai a kiszáradástól a súlyos egészségügyi állapotokig terjednek. Fontos kideríteni, hogy mi okozza az alacsony vérnyomást, hogy szükség esetén kezelni lehessen.

alacsony-vernyomas-tunetek-kezeles-kardiologia

Az alacsony vérnyomás típusai közé tartoznak:

Ortosztatikus hipotenzió (poszturális hipotenzió). Ez a vérnyomás hirtelen csökkenése ülő helyzetből való felálláskor vagy fekvés után. Okai közé tartozik a dehidratáció, a hosszú távú ágynyugalom, a terhesség, bizonyos betegségek és egyes gyógyszerek. Ez a fajta alacsony vérnyomás gyakori az idősebb felnőtteknél.

Posztprandiális hipotenzió. Ez a vérnyomásesés 1-2 órával étkezés után következik be. Leginkább az idősebb felnőtteket érinti, különösen azokat, akiknek magas a vérnyomása vagy autonóm idegrendszeri betegségeik vannak, mint például a Parkinson-kór. A kis, alacsony szénhidráttartalmú ételek fogyasztása, több víz fogyasztása és az alkohol kerülése segíthet a tünetek csökkentésében.

Idegi eredetű hipotenzió. Ez egy olyan vérnyomásesés, amely hosszabb ideig tartó állás után következik be. Ez a fajta alacsony vérnyomás leginkább fiatal felnőtteket és gyermekeket érint. A szív és az agy közötti kommunikációs zavarok miatt alakulhat ki.

Bizonyos gyógyszerek is okozhatnak alacsony vérnyomást. Leggyakoribb a vérnyomáscsökkentők, vízhajtók túladagolása, de ritmuszavar elleni szerek, pszichiátriai gyógyszerek, szívgyógyszerek is okozhatnak ilyet, különösen, ha más hasonló hatású szerekkel együtt adják őket.

Az alacsony vérnyomás tünetei lehetnek:

 • homályos látás
 • szédülés
 • ájulás
 • fáradtság
 • koncentrációs zavarok
 • hányinger
 • hideg végtagok
 • fülzúgás
 • fejfájás

Egyeseknél az alacsony vérnyomás egy alapbetegség jele lehet, különösen, ha hirtelen csökken vagy tünetekkel együtt jelentkezik.

A hirtelen vérnyomásesés veszélyes lehet. Már 20 Hgmm-es változás – például 110 Hgmm szisztolés értékről 90 Hgmm szisztolés értékre történő csökkenés – szédülést és ájulást okozhat. A nagymértékű vérnyomásesések pedig, például a kontrollálatlan vérzés, súlyos fertőzések vagy allergiás reakciók által okozottak, életveszélyesek lehetnek.

Az extrém alacsony vérnyomás sokknak nevezett állapothoz vezethet, ennek tünetei a következők:

 • zavartság, különösen idősebb embereknél
 • hideg, nyirkos bőr
 • sápadtság
 • gyors, felszínes légzés
 • gyenge és gyors pulzus

Mint minden más betegségnél, a vizsgálatot a beteg panaszának részletes kikérdezésével kezdik. Fontos tudni, hogy milyen gyógyszereket szed, és hogy ezek kombinációja okozhatja-e a tüneteket. A kísérő betegségek szintén hajlamosíthatnak hipotenzióra. Ezután következik a részletes vizsgálat, ahol az orvos hallgatózással, kopogtatással és tapintással szerez általános benyomást a páciensről.

A legkézenfekvőbb a 24 órás vérnyomásmérő alkalmazása, mivel előfordulhat, hogy a vérnyomás csak bizonyos napszakokban alacsony, máskor normális vagy akár magas. A vérnyomás monitorozásának fontos része, hogy a páciens a vizsgálat során naplót vezessen a napi tevékenységeiről.

 

Ha Önnél is jelentkeznek az alacsony vérnyomás tünetei, forduljon bizalommal kardiológus szakorvosainkhoz!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tud kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!