A tüdőrák tünetei – Milyen jelekre figyeljünk?

tudorak-tunetek-pulmonologia

A tüdőrák tünetei - Milyen jelekre figyeljünk?

Ez az egyik leggyakrabban előforduló daganattípus, és bár a dohányzásnak óriási szerepe van a kialakulásában, nem csak azoknál jelenhet meg akik cigarettáznak.

Alattomosnak tartják, mert a korai stádiumban gyakran nincsenek nyilvánvaló tünetei, de hajlamos áttétképződésre, és gyakran csak akkor derítik ki, amikor a betegek már gyógyíthatatlanok.

tudorak-tunetek-pulmonologia

A tüdőrák figyelmeztető tünetei:

  • A krónikus köhögés (ami 3 hétnél tovább tart) anélkül, hogy a hátterében más fertőzésre utaló tünetek is lennének. E mellet sokszor a karokba vagy a vállba is tapasztalható kisugárzó mellkasi fájdalom.
  • Ha vért köhög fel a beteg, vagy véres a köpete, az is aggodalomra adhat okot.
  • A lélegzetvétel lehet sípoló, mivel a levegő útját elzárja valami, vagy gyulladás miatt a légutakba. Ezek lehetnek az allergia vagy az asztma tünetei is, azonban ha ilyen megbetegedésről nincs tudomásunk, és ez hosszabb ideig áll fenn, mindenképpen javasolt orvoshoz fordulni.
  • A tüdőbetegek 90%-nál jelentkezik a légszomj, mivel ilyen esetben nem jut elég oxigén a szervezetbe, ezt okozhatja a tüdőben lévő tumor, elzáródott légutak vagy a felgyülemlett folyadék.
  • Komoly mellkasi- és hátfájdalom is felléphet nevetés, köhögés vagy mély lélegzetvétel során.
  • Könnyebben és gyakrabban alakulnak ki fertőzések, mivel a daganat elzárhatja a légutak egy-egy részét, és a gyógyszerek is nehezebben jutnak el az adott helyre, ami pedig nehezen gyógyuló és kezelésre nem javuló betegségeket eredményezhet.
  • A rekedtség meglehetősen gyakori tünet, amelyet a hangszalagok és a környező területek gyulladása és irritációja okoz. Okozhatja még fertőzések, allergia, reflux betegség, de néha daganat is, mert ilyenkor a kialakuló daganatok összenyomhatják, irritálhatják a hangszálakat, sőt az azokat irányító idegeket is.
  • A szervezet oxigénhiánya a kéz- és lábkörmök alakjának és állapotának megváltozásával nyilvánul meg, például a körömágy megpuhul, érzékennyé és törékennyé válik, valamint maguk a körmök megemelkednek és lefelé hajlanak. Ez a tünet a tüdődaganatban szenvedők körülbelül 30 százalékánál jelentkezik, de más tüdő- vagy keringési problémák is okozhatják.

A rendszeres szűrővizsgálatoknak nagyon fontos szerepük van abban, hogy a betegséget időben felfedezzék, azoknak pedig, akiknek a családjában már előfordult tüdőrákos eset, akik dohányfüstnek vagy egyéb káros gázoknak vannak kitéve, mindenképpen érdemes odafigyelni az esetleges figyelmeztető jelekre!

 

Amennyiben bármilyen tünet jelentkezik Önnél, vagy családtagjánál, keresse szakorvosainkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!