A szürkehályog műtéti kezelése

szurkehalyog-mutet-szemeszet

A szürkehályog műtéti kezelése

A szürkehályog kezelésének elsődleges célja a látási funkció és az életminőség javítása. A szürkehályog műtét napjainkban az egyik leggyakrabban végzett és legsikeresebb sebészeti beavatkozás Magyarországon is.

szurkehalyog-mutet-szemeszet

A szürkehályog a szemlencse olyan mértékű elhomályosodását, elszürkülését jelenti, ami akadályozza, hogy éles kép alakuljon ki a retinán. A látásélmény a betegség korai szakaszában bepárásodott üvegen, később már az egyre koszosabb üvegen keresztüli nézéshez hasonlít.

Ismeretes, hogy bizonyos rizikófaktorok megléte/tartós fennállása összefüggésbe hozható a szürkehályog kialakulásával. A szürkehályog multifaktoriális megbetegedés, kialakulásában szerepet játszik a kor, a nem, táplálkozási szokások, szociális körülmények, alkoholfogyasztás, dohányzás, egyes betegségek, mint a diabetes mellitus, hypertonia, UV sugárzás stb.

A beavatkozást részletes kivizsgálás előzi meg, melyek közt a látóélesség vizsgálata, szemnyomás mérés, réslámpás vizsgálat, a pupilla vizsgálata és biometria is szerepel.

A biometria célja a beteg egyéni refrakciós igényének megfelelő beültetendő műlencse dioptriájának kiválasztása, ez elengedhetetlen lépés a szürkehályog műtét előtt.

szurkehalyog-mutet-szemeszet

A műtétet elsősorban helyi érzéstelenítésben végezzük, ez alól kivételt képeznek a gyermekek, nem kooperáló, süket-néma, Parkinson-kóros betegek.

A szürkehályog-műtét elvégezhető 15 perc alatt, de fél-háromnegyed órára is szükség lehet hozzá. Időtartama függhet a hályog típusától (amely függ a lencse keménységétől), az esetleges egyéb szemészeti betegségektől, illetve a beteg kooperációjától is. A beavatkozás általában egynapos sebészeti ellátás keretében történik, a beteg a műtét után pár órával haza is mehet.

Ha Önnél is hasonló problémák jelentkeznek, keressék szemész szakorvosainkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni!

Nálunk a bizalom presztízskérdés!