Skip to content

A szénanátha - napjaink népbetegsége

A szénanátha egy szezonális allergiás nátha, tüneteket egy-egy allergén virágzási periódusában okoz, ennek okai lehetnek különböző gombaspórák és pollenek (virágporok).

Ennek leggyakoribb tünetei az orrdugulás, tüsszögés, vizes orrfolyás, valamint viszkető érzés a torokban és az orrban. Ezeket a tüneteket gyakran kíséri a viszkető szem, könnyezés, szemkörnyéki ödéma, illetve a kötőhártya vörössége. Sok esetben előfordul a fejfájás, fáradtság és a koncentrációsképesség csökkenése.

szenanatha-allergia

Magyarországon az allergiaszezon már február végén kezdődik az ilyenkor virágzó fák révén (éger, nyír, kőris, mogyoró). A „fűszezon” azonban jelentősebb, mely április végétől júliusig tart, amikor bizonyos füvek és gabonafajták jelennek meg (kukorica, rozs, perje és csenkeszfélék), ezek tartósabb tüneteket válthatnak ki. A náthát tüneteit kiválthatja a háziállatok szőre, hámsejtjei, tolla és nyála is kiválthatja, valamint a házi por is.

Fontos a kiváltó okok azonosítása, melyben segíthet a beteg kikérdezése, az anamnézis felvétele, valamint el kell végezni a bőrpróbát is, az allergének meghatározásához.

szenanatha-allergia

Több lépcsőfoka is van a kezelésnek, úgy, mint a megelőzés, a tünetek enyhítése, a gyógyszeres és immunterápia, valamint az allergének és irritáló anyagok elkerülése és eltávolítása.

Enyhe és közepesen súlyos esetben a tünetek jelentkezésekor javasolt az antihisztamin szedése.

Mérlegelendő az allergiaszezon után az immunterápia alkalmazása, ennek célja a túlérzékenység enyhítése. Ennek során először kis, majd egyre növekvő adagban juttatják az allergént a bőr alá fecskendezve. Ez az immunrendszert arra ösztönzi, hogy semlegesítő vagy blokkoló antitesteket termeljen, ez által az allergiás reakciók megelőzhetők lesznek. Injekciós formában is létezik, azonban praktikusabb lehet a tabletta vagy csepp adagolásu. Ezt a fajta kezelést érdemes mielőbb elkezdeni, amennyiben ez a betegnél alkalmazható.

Javíthatja a beteg állapotát, és csökkentheti a gyógyszeres kezelés igényét az allergének kerülése, azonban tünetmentesség csak ritkán érhető el.

Amennyiben Ön is szenved az allergiától, keresse szakorvosainkat bizalommal!

Időpontot a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!