A szemhéj ki és befordulása – oka és kezelése

szemhej-ki-be-fordulasa-kezeles-szemeszet

A szemhéj ki és befordulása - oka és kezelése

Akárcsak a test más szövetei, így a szemhéj is veszít rugalmasságából idővel, így megtörténhet, hogy a megereszkedés következtében az alsó szemhéj befordul vagy kifordul. Ezek az esztétikai problémákon kívül akár súlyos panaszokat és látásproblémát is okozhatnak.

A szemhéj kifordulásakor a szaruhártya egy korábban fedett része szabaddá válhat, ha az alsó szemhéj megereszkedik, és kifelé fordul. Ilyenkor a szemhéj védelem nélkül marad, ami szemkiszáradáshoz vezet, ezután pedig túlzott könnyezéshez. A szaruhártya fedetlen része kiszárad, hámhiány miatt pedig fekély keletkezhet.

szemhej-ki-be-fordulasa-kezeles-szemeszet

A szem felszínének védelmére és a gyulladás átmeneti kezelésére szemkenőcsöt és műkönnyet használnak, azonban a végleges gyógyításhoz sebészeti beavatkozást javasolnak, melynek során a bőrt ívesen eltolják a bőrhiányos területre. Ezt érzéstelenítésben végezik. Kezeletlen esetben ez azonban súlyos látásromláshoz, vagy akár vaksághoz is vezethet.

A szemhéj befordulása során a kötőszöveti rostok meggyengülnek, emiatt pedig a szemizom az alsó szemhéjat befelé billen, ilyenkor pedig a szempillák dörzsölik és súrolják a szaruhártyát. Ilyenkor az emberek dörzsölgetik a szemüket, ez pedig idővel a hámhiányt okoz a szaruhártyán, a kötőhártya pedig bevörösödik. Ezt is műtéti beavatkozással kezelik, melynek során a szemhéjszélre tolódott izmokat irtják kis, vagy kimetszik a szemhéjbőrt.

Mindkét korrigáló műtét, attól függően, hogy csak egyik vagy mindkét szemet érintik-e, általában 30-60 percig tartanak. Ezek a műtétek alacsony rizikójúak, de szövődményként felléphet vérzés, duzzadás és véraláfutás a szem körül, ami 1-2 héten belül el is múlik.

 

Ha észleli szemhéja ki- vagy befordulását, keresse mielőbb szemész szakorvosainkat, mielőtt komolyabb következmények lépnek fel.

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!