A szemárpa és kezelése

szemarpa-kezeles-szemeszet

A szemárpa és kezelése

Ha a szem pirossá válik, a szemhéj duzzadt, lüktet és előrehajolva nyomódik. Váladékozhat a szemrés, a kötőhártya bepirosodhat és a szemhéjon egy göb észlelhető. Az egyik leggyakoribb szemészeti panasz, melynek során, a szem környékénlévő mirigyek begyulladnak.

A szemárpa kialakulásának okai:

  • nem megfelelő higiénes körülmények (szennyezett, olajos, poros környezet)
  • rossz szokások (szemhéjak dörzsölése olajos, zsíros, koszos kézzel)
  • legyengült immunrendszer
  • cukorbetegség
  • vírusfertőzések
  • túlzott sminkhasználat
szemarpa-kezeles-szemeszet

A külső árpa érzékeny, piros duzzanatként jelentkezik a szemhéj széle alatt. A belső árpa nem mindig okoz látható csomót, azonban a látás kicsit homályos lehet a felszínen meggyűlő, onnan elúszó váladéktól, valamint attól, hogy a felső szemhéjban növekvő árpa finoman eldeformálja a szaruhártya egyébként szabályos felszínét.

Előszőr szemcseppel, kenőccsel lokalizálják a „friss” szemárpát. Ameddig a kísérő tünetek nem mérséklődnek és a gyulladás nem olvad be, antibiotikum kenőcsös párakötést kell alkalmazni. Javasolják még a szemhéjak meleg vizes vattával való áttörlését és masszírozását.

Ha az árpa nem nyílik meg magától beolvadás után, műtétre van szükség. Ennek során az érzéstelenítést lidocain injekcióval végzik a szemhéjon, majd 2-3 mm-es metszést ejtenek a göb fölött, így tud kiürülni a genny. Műtét után párakötést alkalmaznak és otthonra pedig antibiotikumos kenőcs használatát. A 2-3mm-es seb varratok nélkül is szépen begyógyul.

 

Ha Önnél is szemárpa jelentkezik, keresse szemész szakorvosainkat bizalommal!

Előjegyzést +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!