A rekeszizomsérv tünetei

rekeszizomserv-tunetek-gasztroenterologia

A rekeszizomsérv tünetei

Ez a sérv típus, más, mint az általános sebészeti sérvek, ugyanis ez a testen belül, két testüreg között alakul ki. Rekeszizomsérv esetén a rekeszzárak ellazulása miatt kitágul az a nyílás, ami a rekeszizom területén a nyelőcső hasüregbe való áthaladására szolgál. Ez a nyílás normális esetben pont olyan átmérőjű, mint a nyelőcső, így tökéletes zárást biztosít a mellkas és a hasüreg között. Ha viszont kitágul, rekeszsérv jön létre. 

A rekeszsérvnek a legtöbb esetben nincs tünete, ha mégis, akkor az alábbiak jelentkezhetnek:

  • kellemetlen lehelet
  • savas íz a szájban
  • nyelési nehézség
  • hányás
  • gyomorégés
  • mellkasi fájdalom
rekeszizomserv-tunetek-gasztroenterologia

Ezek a tünetek fekvő helyzetben, vagy közvetlenül étkezés után felerősödhetnek.

Kialakulásának pontos oka nem ismert, előfordulhat, hogy a rekeszizom veleszülett gyengesége, valamint egyes hasi nyomásfokozódással járó állapotok (pl. terhesség, túlsúly) is hozzájárulhatnak a kialakulásához.

Savas refluxot okozhat, aminek során a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe és a szájüregbe, ez pedig hosszútávon károsíthatja a nyelőcsövet.

Gyomortükrözést szükséges végezni a diagnózis felállításához, de szükség lehet a nyelőcső kontrasztanyagos vizsgálatára és mellkasröntgenre is.

A rekeszsérv tünetei a legtöbb esetben hatékonyan kezelhetőek műtét nélkül, savcsökkentő és savlekötő gyógyszerekkel. Ezek hatástalansága esetén indokolt lehet a műtét, melyet laparoszkópiás eljárással végeznek, általános érzéstelenítésben.

Amennyiben ön is észleli a rekeszsérv tüneteit, keressék gasztroenterológus szakorvosainkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!