A pajzsmirigy alulműködésének tünetei és kezelése

pajzsmirigy-alulmukodes-kezelese-endokrinologia

A pajzsmirigy alulműködésének tünetei és kezelése

Elégtelen pajzsmirigy hormon termelődés esetén beszélünk alulműködésről. A tünetek eltérőek és szerteágazóak lehetnek, a betegség súlyosságától függően és szinte minden szervrendszerre hatással lehetnek.

A pajzsmirigy alulműködése előfordulhat veleszületetten, vagy kialakulhat az élet során.

A veleszületett betegség előfordulása 4000 újszülöttből egy, ennek oka genetikai eltérés. Az ilyen csecsemőkön születéskor általában nem tapasztalható a betegségre utaló tünet, mert az anyai hormontermelés a terhesség alatt a gyermek számára is megfelelő szintet biztosít.

A szerzett formájának leggyakoribb oka a pajzsmirigy idült autoimmun gyulladása.

Az egyéb okok közül a leggyakoribb az orvosi beavatkozás következtében kialakuló pajzsmirigy-alulműködés. Ez kialakulhat műtét vagy izotópkezelés után.

pajzsmirigy-alulmukodes-kezelese-endokrinologia

Alulműködés esetén az alábbi tünetek alakulnak ki, egyénenként eltérő erősséggel és időben:

  • Bőr szárazság
  • Rossz közérzet
  • Gyengeség, fáradékonyság és állandó fáradtságérzet
  • Testsúlynövekedés
  • Hideg végtagok
  • Ingerlékenység vagy álmatlanság
  • Hajhullás
  • Alacsony pulzus
  • Hangulatingadozások

Ezek gyakran betegség nélkül is jelentkezhetnek, ezért a tünetek fennállása esetén még nem diagnosztizálható a pajzsmirigy alulműködése egyértelműen. Azonban ha ezek hosszú ideig fennállnak és tudjuk, hogy a családban fordult már elő pajzsmirigy betegség, érdemes  endokrinológus szakorvost felkeresni.

A pajzsmirigy működésének megítéléséhez használt elsődleges tájékozódó vizsgálat TSH mérése vérmintából. Emelkedett TSH esetén felmerül a pajzsmirigy alulműködés, és további vizsgálatok szükségesek. A TSH érték egyénenként (életkor szerint), sőt vizsgálatonként (napszakonként, évszakonként) is eltéréseket mutathat, ráadásul számos gyógyszer is befolyásolja az aktuális értéket. Éppen ezért laborvizgsálat mellett ultrahang vizsgálatra is sok esetben sor kerül. 

A pajzsmirigy kezelése elsődlegesen hormonpótlással történik, melynek adagját a szakorvos állítja be személyre szabottan. A TSH szint követése szolgáltat információt a kezelés eredményességéről, szükséges gyógyszer mennyiség módosításokról. A betegség megfelelő szakorvosi kezelés és kontroll mellett tünetmentesíthető, de sajnos véglegesen nem gyógyítható. Kezelés mellett teljes élet élhető vele.

Amennyiben Önnél is pajzsmirigy betegség gyanúja áll fenn, keresse endokrinológus szakorvosunkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!