A nyelési panaszok okai és kezelése

nyeles-panaszok-kezeles-ful-orr-gegeszet

A nyelési panaszok okai és kezelése

Számtalan oka lehet a nyelési nehézségnek, ezeket nem is minden esetben kíséri fájdalom, gyakran fordul elő a gombócérzet a torokba.

Aszerint is meg lehet különböztetni a tüneteket, hogy rövidebb, vagy hosszabb ideig tartanak. A hosszabb ideig elhúzódó tünetek esetén krónikus betegségről beszélünk. Sokféle okát lehet megkülönböztetni, mivel a nyelésnek több fázisa van (a szájban, a garatban, a nyelőcsőben és a gyomor nyílásánál).

nyeles-panaszok-kezeles-ful-orr-gegeszet

Betegségek, amik mögötte állhatnak:

  • Savas reflux és gyomorégés esetén, a gyomor bejáratánál található záróizom-problémák.
  • Mandula- vagy gége gyulladás
  • Daganat is lehet az oka, ami nyelőcsőszükületet okoz
  • Idegrendszeri betegségek, mint a Parkinson-kór, stroke, demencia és a sclerosis multiplex
  • Genetikai betegsége, amelyek a nem megfelelő izomfejlődéssel állnak kapcsolatba
  • Pszichikai rendellenességek

Ha ismerjük a panasz okát, akár házi praktikákkal is lehet ezeket kezelni. Nedvesen tartja a nyálkahártyát a megfelelő folyadékbevitel, ami enyhítheti a gyulladást. A meleg folyadékok is segíthetnek. A gyógyteák pedig nyugtató hatásúak lehetnek.

A meleg borogatás és sál, valamint a sós vizes inhalálás is hasznos lehet. Ez fellazítja a légutakban letapadt váladékot. A dohányzást is ajánlott abbahagyni ilyen tünetek esetén.

Idősebb korban gyakoribbak lehetnek a nyelési nehézségek, főleg azoknál, akik krónikus betegségben szenvednek. Megváltozik az étvágy és az ízérzékelés is a korral, e miatt előfordulhat az is, hogy kevesebb folyadék kerül a szervezetbe, ami megnehezítheti a nyelés, ugyanis így szárazabbak lesznek a torokban és a szájban található nyálkahártyák.

 

Amennyiben Ön is nyelési nehézségekkel küzd, keresse fül-orr-gégész szakorvosunkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!