A napallergia tünetei és kezelése

napallergia-tunetek-kezeles-borgyogyaszat

A napallergia tünetei és kezelése

Ahogy a neve is mutatja, a napallergia a napfényre adott allergiás reakció.

Nagyon sokféle formában jelentkezhet:

  • hólyagok formájában
  • csalánszerű kiütések
  • apró, vörös duzzanatok
  • pattanásszerű növekedések
  • viszketés
napallergia-tunetek-kezeles-borgyogyaszat

Jellemzően a napfénynek kitett területeken jelentkeznek, mint az arc, dekoltázs, a nyak, valamint a karok. Egyeseknél már akár az első tavaszi napfény hatására is megjelenhetnek a tünetek. Az is előfordulhat, hogy a nyár folyamán ezek maguktól megszűnnek, ha a bőr már megedződik.

A bőrgyógyásznak a diagnózis felállításához tudnia kell, hogy a páciens bőre mivel érintkezett, mit kent magára, mennyi ideig volt napon és szed-e valamilyen fototoxikus reakciót kiváltó gyógyszert.

Ha a reakció fototoxikus, és ismert a kiváltó ok, akkor a kezelés csak annak (pl. gyógyszernek) elhagyását jelenti. Az érintett területet hűsíteni kell. Súlyosabb esetekben szteroidos krémekre, gyulladáscsökkentőkre lehet szükség, de indokolt lehet antihisztamin tartalmú gyógyszer szedése is.

Ha valakinél enyhébb formában jelentkezik a napallergia, fokozatosan hozzá kell szoktatni a bőrét a naphoz. Már az első tavaszi napsugarak megjelenésekor érdemes fényvédőt használni, de még ezzel is csak fokozatosan szabad csak növelni a napon töltött időt.

A leggyakoribb szövődmény a pigmentáció. Ilyenkor a kiütések helyén a bőrfelület bebarnul, belilul, sokszor évekig pigmentált marad.

 Ha előszőr észleli a napallergia tüneteit, mindenképpen forduljon orvoshoz, mivel fény hatására kialakulhatnak betegségek (fotodermatózisok), amelyek komolyabb problémát is okozhatnak.

 

Keresse bőrgyógyász szakorvosunka bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!