A mióma tünetei és kezelése

A mióma tünetei és kezelése

A méhizom jóindulatú daganatos betegsége a mióma, ami a nőknél a leggyakrabban jelentkező tumorfajta. A daganatnak ezen típusa végtelen növekedésre képes, azonban jól kezelhető, sajnos azonban néhány esetben meddőséget okoz.

A legtöbb esetben csoportosan alakulnak ki, nem önállóan. Kialakulásának pontos okát nem ismerik, de mindenképpen hormonális változásokhoz köthető. A miómák megjelenése leggyakrabban fogamzóképes korban fordul elő (25-30 éves korban). Terhesség alatt a miómák mérete megnőhet, az ösztrogénszint növekedése miatt.

Ritkább esetben, de előfordulnak olyan betegek is, akik teljesen tünetmentesek, és a mióma jelenléte csak véletlenül derül ki egy-egy vizsgálaton. A panaszok egy része általában a hormonális egyensúly felborulásából erednek (a menstruációt megelőző erős emlőfeszülés, hosszú és fájdalmas havi vérzés, vagy annak kimaradása, ismétlődő korai vetélés, meddőség).

Felléphet nyomásra érzékeny hasüreg, állandó vizelési inger, vizeletfolyási akadályok, húgyúti fertőzések, vizelési panaszok, székletürítési nehézsége.

Már a pár milliméteres miómákat is ki lehet mutatni ultrahangos vizsgálattal, sőt néhány esetben fizikális vizsgálat során is észrevehető. Ha az orvos úgy ítéli meg, MR vizsgálat is indokolt lehet, hogy megállapítsák a mióma pontos helyét.

A miómákat sokszor elég gyógyszeresen is kezelni, de előfordulhat az is, hogy műtétre van szükség. Ezt abban az esetben indokolt, ha a daganat olyan mértékű, hogy az összenyomja a környező szerveket vagy esetleg más módon nem kezelhetőek már az általa okozott tünetek.

Műtét esetén sokszor az egész méhet eltávolítják, de előfordulnak olyan esetek is, amikor a méhnyak feletti résztét csonkolják. Szerencsére olyan esetek is vannak, amikor a méh megtartásával el tudják távolítani a miómát, így megőrizve a fogamzóképességet.

Napjainkban már új kezelési módok is vannak, az egyik a miómába adott speciális injekció, ami miatt a mióma elkezd sorvadni. Gyógyszeres kezelés alkalmazása során a beteg hormonkezelést kap, ez pedig csökkenti a mióma méretét. Az esetek többségében ez jól gyógyítható, viszont sajnos sokszor nem menthető meg a fogamzóképesség.

 

Amennyiben Ön is tapasztalja a mióma tüneteit, keresse nőgyógyász szakorvosainkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük