A mióma tünetei és kezelése

petefeszek-ciszta-nogyogyaszat

A mióma tünetei és kezelése

A méhizom jóindulatú daganatos betegsége a mióma, ami a nőknél a leggyakrabban jelentkező tumorfajta. A daganatnak ezen típusa végtelen növekedésre képes, azonban jól kezelhető, sajnos azonban néhány esetben meddőséget okoz.

A legtöbb esetben csoportosan alakulnak ki, nem önállóan. Kialakulásának pontos okát nem ismerik, de mindenképpen hormonális változásokhoz köthető. A miómák megjelenése leggyakrabban fogamzóképes korban fordul elő (25-30 éves korban). Terhesség alatt a miómák mérete megnőhet, az ösztrogénszint növekedése miatt.

Ritkább esetben, de előfordulnak olyan betegek is, akik teljesen tünetmentesek, és a mióma jelenléte csak véletlenül derül ki egy-egy vizsgálaton. A panaszok egy része általában a hormonális egyensúly felborulásából erednek (a menstruációt megelőző erős emlőfeszülés, hosszú és fájdalmas havi vérzés, vagy annak kimaradása, ismétlődő korai vetélés, meddőség).

mioma-tunetek-kezeles-nogyogyaszat

Felléphet nyomásra érzékeny hasüreg, állandó vizelési inger, vizeletfolyási akadályok, húgyúti fertőzések, vizelési panaszok, székletürítési nehézsége.

Már a pár milliméteres miómákat is ki lehet mutatni ultrahangos vizsgálattal, sőt néhány esetben fizikális vizsgálat során is észrevehető. Ha az orvos úgy ítéli meg, MR vizsgálat is indokolt lehet, hogy megállapítsák a mióma pontos helyét.

A miómákat sokszor elég gyógyszeresen is kezelni, de előfordulhat az is, hogy műtétre van szükség. Ezt abban az esetben indokolt, ha a daganat olyan mértékű, hogy az összenyomja a környező szerveket vagy esetleg más módon nem kezelhetőek már az általa okozott tünetek.

Műtét esetén sokszor az egész méhet eltávolítják, de előfordulnak olyan esetek is, amikor a méhnyak feletti résztét csonkolják. Szerencsére olyan esetek is vannak, amikor a méh megtartásával el tudják távolítani a miómát, így megőrizve a fogamzóképességet.

Napjainkban már új kezelési módok is vannak, az egyik a miómába adott speciális injekció, ami miatt a mióma elkezd sorvadni. Gyógyszeres kezelés alkalmazása során a beteg hormonkezelést kap, ez pedig csökkenti a mióma méretét. Az esetek többségében ez jól gyógyítható, viszont sajnos sokszor nem menthető meg a fogamzóképesség.

 

Amennyiben Ön is tapasztalja a mióma tüneteit, keresse nőgyógyász szakorvosainkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!