A menopauza leggyakoribb tünetei

menopauza-tunetek-nogyogyaszat

A menopauza leggyakoribb tünetei

A menopauza, azaz klimax az élet természetes rendje, ami a nőknél a negyvenes évek közepétől jelentkezhet. Sok nő esik át ezen az időszakon kellemetlen panaszok és komplikációk nélkül, másokat azonban már a perimenopauza ( a menopauza kezdeti szakasza) tünetei is kimeríthetik, legyengíthetik, ez pedig akár évekig is eltarthat.

menopauza-tunetek-nogyogyaszat

A női nemi hormonok (ösztrogén és progeszteron) csökkent termelődésével állnak összefüggésben a tapasztalt panaszok. Ezek közül az 4 leggyakoribb:

  • Éjszakai izzadás: sok nő ébredhet az éjszaka folyamán verejtékezésre, hidegrázásre és szívdobogásra. Ha ezek felmerülnek, nehéz lehet megnyugodni és újból visszaaludni, viszont segíthet a ritmikus, lassú, mélylélegzetvétel, a hálószoba alacsonyabb hőmérsékleten tartása és a könnyű, izzadságot elszívó anyagból készült hálóruha.

  • Hőhullámok: ez hirtelen jelentkezhet, erős hőségérzettel, kipirosodással az arcon, nyakon, mellkason, ami tovább is terjedhet az egész testre, ezt pedig izzadás, verejtékezés követheti. Ez a jelenség körülbelül 30 másodperctől – 10 percig tarthat, és az utolsó menstruációt követően akár 1-2 évig is jelentkezhetnek. A hőhullámokkal való megbirkózásban sokat segít, ha odafigyel az egészséges testsúly megőrzésére, rendszeres testmozgást végez, kerüli a dohányzást, az alkohol-, koffein- és fűszeres élelmiszerek fogyasztását, kerüli a stresszt, valamint könnyű anyagból készült, réteges ruházatot visel.

  • Depresszió és hangulatingadozás: a nők hangulatára befolyással lehet a hormontermelésben beálló változás. Egyeseknél jelentkezhet a hangulatingadozás, ingerlékenység és a depresszió is, ezek pedig rövid időn belül gyakran a szélsőséges magaslatoktól a súlyos mélypontig terjedhetnek.
  • Hüvelyszárazság: a hüvely falát bevonó vékony nedvességréteget befolyásolhatja a női nemi hormonok csökkent termelődése. A hüvelyszárazság jelei közé tartozik a hüvely körüli viszketés, szúró vagy égő érzés. A hüvelyszárazság fájdalmassá teheti a szexuális együttlétet és gyakori vizelési ingert okozhat. A szárazság leküzdésére próbálkozzon víz alapú síkosítóval vagy hüvelyi hidratálóval.

A menopauza tünetei egyéntől függően pár hónapig vagy akár évekig is tarthatnak.
Rendszeres kontrollvizsgálattal ellenőrizhető egészsége, illetve választ kaphat felmerülő kérdéseire.

Keresse nőgyógyász szakorvosainkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!