A leggyakoribb urológiai betegségek

leggyakoribb-urologiai-betegsegek

A leggyakoribb urológiai betegségek

Az orvostudományon belül a vizeletelvezető és –kiválasztó szervekkel foglalkozó tudomány az urológia. Ide tartozik a húgyhólyag, vesék, húgycső rendellenességei és betegségei, valamint a férfi külső és belső nemi szerveket érintő betegségek is.

Az alábbiakban, a leggyakoribb betegségekről tudhat meg többet:

Prosztatamegnagyobbodás

Ez a férfiaknál jelentős hányadánál jelentkezik bizonyos kor fölött.  Leggyakoribb tünetei, hogy a vizelet lassan és vékony sugárban ürül, valamint, hogy a vizeletsugár nem folyamatos. A húgyhólyag nem ürül ki teljesen, így vizelés után is marad vissza vizelet, valamint gyakori az éjszakai sürgető vizelési inger. Célszerű minél hamarabb felkeresni egy szakorvost, mivel a betegség jól kezelhető.

Vesekövesség

A vesekő mérete különböző méretű lehet (a milliméterestől a több centisig), valamint többféle összetételű is. Ezeknek kialakulásában szerepe lehet gyógyszereknek, genetikai hajlamnak, táplálkozási szokásoknak és anyagcserét érintő betegségeknek is.  A veseköves roham az egyik tipikus tünete. Ehhez sok esetben vérvizelés társul, görcsös, erős háti vagy lágyékhajlatba sugárzó fájdalom. Hasi ultrahang során általában igazolható a vesekő, vagy az általa létrehozott üregrendszeri tágulat, vagy vizeletpangás. A kövek esetében, ezek spontán távoznak a húgycsövön keresztül, azonban mindenképpen érdemes felkeresni az urológust, mivel ezek méretüktől függően sok kellemetlenséget okozhatnak.

leggyakoribb-urologiai-betegsegek

Merevedési zavar

Ennek során a betegnél előfordulhat, hogy romlik a merevedés minősége, vagy ez egyáltalán nem jön létre, az is előfordulhat, hogy korai magömlés lép fel, vagy a merevedés hamar megszűnik. Ezek hátterében sokszor állhatnak lelki okok, mint a kimerültség, párkapcsolati problémák, vagy stressz, de mindenképpen érdemes kizárni az esetlegesen meghúzódó betegségeket. Bizonyos gyógyszerek is gyakran hozhatók ezzel összefüggésbe.

Húgyúti fertőzések

Anatómiai okok miatt a hólyaghurut nőknél gyakrabban fordul elő. Ilyen fertőzésekre hajlamosíthat a cukorbetegség, vagy bizonyos anatómiai eltérések. A betegség tünetei lehetnek a véres vizeletürítés, kínzó vizelési inger, alhasi fájdalom és fájdalmas vizelés. Ha a fertőzésben érintettek a vesék is, deréktáji fájdalom és lázzal járó vesemedence-gyulladás léphet fel.

 

Amennyiben Önnél is jelentkeznek hasonló tünetek, keresse urológus szakorvosainkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon kérhetnek.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!