A krupp tünetei és kezelése

krupp-tunetek-kezeles

A krupp tünetei és kezelése

Ez a megbetegedés legtöbbször az őszi-téli időszakban jelentkezik főként gyermekeknél, mivel a légútjaik még fejletlenek, átmérőjük kisebb, és a benne lévő porcok még nem érik el a végleges szilárdságukat.

A krupp okozója főként a vírusok, ritkább esetekben baktériumfertőzés, és még ritkábban allergén anyag, irritáló gőzök vagy gázok belégzése.

krupp-tunetek-kezeles

Általában enyhe hurutos tünetekkel, vagy tünetmentes gyermekeknél jelentkezik váratlanul az éjszakai órákban ugató vagy lónyerítéshez hasonló köhögéssel. A belégzés nehezítetté válik, és fokozhatja a tüneteket, hogy a gyermek nehezebben jut oxigénhez és ettől nyugtalanabb lesz.

Tünetei:

  • húzó jellegű légzés
  • ugató köhögés
  • rekedtség
  • vírusos torok
  • megnyúlt belégzés a tüdőre ráhallgatva
  • láza vagy hőemelkedés

Ha a nyálkahártya nagyon megduzzad, akkor képes elzárni a légutakat, és a levegő ezáltal nem tud lejutni a tüdőkbe, ilyenkor pedig a hangszalagok is begyulladnak.

A kezelése szakorvosi javaslatra történhet kalciummal, szteroid tartalmú kúppal, antihisztamin készítménnyel, vagy súlyosabb esetben szteroid tartalmú injekcióval, illetve hideg párás inhalálásal. Három éves kor felett általában már a légút elzáródásának veszélyével nem kell számolni, mert addigra a légutak mérete megnő annyira, hogy az elzáródás elháruljon, valamint a porcok is megerősödnek.

Ha tapasztalja gyermekénél a krupp tüneteit, keresse szakorvosunkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!