A középfülgyulladás tünetei és kezelése

kozepfulgyulladas-kezeles

A középfülgyulladás tünetei és kezelése

A középfülgyulladást gyakran megelőzi náthás megbetegedés, amelyet láz is kísérhet. Ennek esetében az üregrendszerben, valamint a középfülben alakul ki valamilyen gyulladás. Ezt okozhatják baktériumok, vagy vírusok, de lehet savós fülgyulladás is, amelyet általában nem kísér láz, vagy fokozódó fájdalom.

Legtöbbször gyerekeknél fordul elő. Felnőtteknél inkább a hallójárat-gyulladás a jellemzőbb. Mára a gyermekeknél az ilyen jellegű megbetegedések száma a helyes antibiotikum használatnak és a védőoltásoknak köszönhetően csökkent.

Sokféle oka lehet, és rengeteg tényező hajlamosíthat rá. Az életkor is szerepet játszik benne, mivel a felnőttek és a gyerekek anatómiai területén több eltérés is van, főként a fülkürtben, mely a gyermekeknél rövidebb, ez által a kórokozók is könnyebben bejutnak a dobürgebe. Náluk még éretlenebb az immunrendszer is, ezáltal sokkal fogékonyabbak a vírusos és bakteriális infekciókra. A rizikót növeli az anyatejes táplálás hiánya is. A dohányfüstös környezet is szerepet játszat a középfülgyulladás kialakulásában.

kozepfulgyulladas-vizsgalat-dr-finna-peter

A savós típusú fülgyulladásnál nem alakul ki gennyes gyülem a középfülben, nem alakul ki fájdalom. Ebben az esetben a hallócsontokat folyadék veszi körül és nem levegő, így a bejövő hang nagyjából 30 decibeles veszteséggel adódik tovább. Ilyenkor a szülök, gyakran azt vehetik észre, hogy gyermekük gyakran visszakérdez, de nem panaszkodik fülfájdalomra.

Gennyes középfülgyulladás esetében jellemző az éjszakai erős fájdalom, melyez általában láz is kísér. Gyakran kialakulhat orrfolyás, felsőlégúti hurut, valamint orrdugulás. A gyermek orrmandulája megdagad, alig kap levegőt, éjszaka horkol. Ez esetben a halláscsökkenés feltűnőbb, mivel gyorsabban alakul ki.

A kezelés a szakorvosi vizsgálat alapján történik, mivel az orvos el tudja különíteni, hogy vírusos vagy bakteriális eredetű fertőzés áll-e fenn.

Sikeresen gyógyítható, még olyan esetben is, amikor a dobhártya kilyukad, mivel nagyon jó a gyógyulási hajlama, gyakorlatilag heg nélkül regenerálódik.

Segíti a középfülgyulladás megelőzését, ha időben ellátják a felső légúti fertőzéseket, az orrfolyós gyermek orrát pedig megfelelően tisztítják. Ebben segíthet az orrcseppek megfelelő használata, orrszívás valamint a sóoldatos orrmosás. Mindezek mellett fontos a megfelelő folyadékbevitel és a helyes táplálkozás is.

Ha Önnél vagy gyermekénél hasonló tüneteket észlel, keresse fül-orr-gégész szakorvosainkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!