A kalciumhiány tünetei és következményei

kalciumhiany-tunetek-reumatologia

A kalciumhiány tünetei és következményei

Az emberi szervezetben legnagyobb mennyiségben megtalálható ásványi anyag a kalcium, és ennek 99%-a a csontokban található, de fontos szerepe van a hormonképződésben, vérnyomás szabályozásban, véralvadásban, valamint az idegrendszer és az izmok működésében.

Sokszor tünetmentes az alacsony kalciumszint, azonban az alapbetegség néhány tünete felhívhatja rá a figyelmet (pl. az agyban található törzsdúcok meszesedése, szürkehályog). A lassú és fokozatos csökkenése a vér kalcium szintjének okozhat viselkedésváltozásokat, memóriazavart és depressziót is.

kalciumhiany-tunetek-reumatologia

Amennyiben jelentkeznek a tünetek, azok az ujjakban, nyelvben, és lábakban okoznak zsibbadást. A lábakban és a kezekben jelentkező izomgörcsok speciális tartáshoz vezetnek, de felléphetnek arcizom-, gégeizom-, és általános  görcsök, valamint izomfájdalom is.

A csontritkulás az egyetlen eddig ismert betegség, amelyben megjelenik a tartós kalciumhiány, mivel ez ennek az alapja. A hosszú, éveken át tartó kalciumhiányos táplálkozás mellett, vannak egyéb tényezők is amelyek a csontritkulást befolyásolják, ilyen például a hormonális hatás, azonban a betegség alapja a kalciumhiány, ez pedig visszafordíthatatlan folyamatokat indít el. Ennek során a csontszövet úgy alakul át, hogy annak látszólagos szerkezete nem változik, ám a szilárdságát biztosító kalciumsók mennyisége erősen lecsökken, ezért a csontok már kis erőbehatásra is könnyen törnek, gyógyulásuk pedig hosszabban tart, mint normál esetben.

 

Amennyibe jelentkeznek Önnél a kalciumhiány tünetei, keresse fel reumatológus szakorvosunkat!

Kérjen előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!