A hangszál és a gégegyulladás okai és kezelése

hangszal-gegegyulladas-kezeles-ful-orr-gegeszet

A hangszál és a gégegyulladás okai és kezelése

Kortól és nemtől függetlenül bárkinél előfordulhat a betegség. A gégegyulladás akut és krónikus formában is jelentkezhet. Általában az akut gégegyulladást vírusok okozzák, a felsőlégutat érintő hurutokkal együtt szokott előfordulni, nem önálló betegségként. A krónikus gégegyulladás ezzel szemben egy hosszan tartó folyamat, melynek átterében állhat, dohányzás, reflux, nyaki trauma, arcüreggyulladás, lupusz vagy más betegségek.

A legtipikusabb tünetek közé a köhögési inger és a rekedtség társul, ami akár olyan mértékű is lehet, hogy a beteg nem képes hangokat kiadni. Ezek mellé társulhat még időnként láz, gombócérzés a torokban és fájdalomérzet is.

hangszal-gegegyulladas-kezeles-ful-orr-gegeszet

Sokszor kapcsolódhat náthához, influenzához, mandula- vagy torokgyulladáshoz. A tünetek általában az első 2-3 napban rosszabbodnak, majd enyhülnek, de a teljes gyógyulás általában legalább egy hetet vesz igénybe. A gyulladás megszűnése után, a hangszalagoknak azonban hosszabb időre van szüksége regenerálódni.

Ha a betegség hátterében vírusos megbetegedés áll, nagy hangsúlyt kell fektetni az immunerősítésre, valamint szükséges a minimálisra csökkenteni a hangképzést. Gégediéta is ajánlott ilyenkor, melynek lényege a nyálkahártyát izgató italok és ételek elkerülése (túl hideg, vagy túl meleg, és szénsavas italok, fűszeres ételek).

A betegség diagnosztizálásához a fül-orr-gégészek gégetükrözést alkalmaznak.

 

Ha Önnél is jelentkeznek panaszok, keresse szakorvosainkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!