A gerincsérv (porckorongsérv) tünetei és kezelése

gerincserv-porckorongserv-kezeles-ortopedia

A gerincsérv (porckorongsérv) tünetei és kezelése

Sok ember szenvedett már legalább egy alkalommal komolyabb deréktáji fájdalomtól (kb. 10-ből 8-an), valamint minden ötödik ember tapasztal alsó végtagba sugárzó fájdalmat.

Természetes folyamat, hogy korosodással a szöveteink elkopnak, egyre kevésbé lesznek rugalmasak és csökken a csigolyák közötti távolság. Elég lehet egy rossz mozdulat is, vagy egy nagyobb terhelés, aminek következtében átszakad a porckorong és kitüremkedik a kocsonyás anyag ezzel nyomás alá helyezve az idegeket, ami nagy fájdalommal jár.

Az egyik leggyakoribb tünet az intenzív fájdalom a derék, hát és nyak területén, ami sugározhat a lábakba és a karokba is, jelentkezhet zsibbadás is, és nagyon súlyos esetekben bénulás. Az erős fájdalmon túl a nyomás alatt lévő idegek következtében jelentkezhet még érzészavar, reflex kiesés, bizsergés, zsibbadás.

gerincserv-porckorongserv-kezeles-ortopedia

A hátcsigolya tájéki a legritkább a gerincsérv típusai között, mivel ezen a területen a legkevésbé mozgatható a gerincoszlop. Ebben az esetben a sugárzó fájdalom az első számú tünet.

Az ágyéki porckorongsérvet lumbális gerincsérvnek is nevezik, ilyenkor a 4. és az 5. ágyékcsigolya vagy az 5. ágyékcsigolya és a keresztcsont közötti terület érintett. Tünete az éles, szúró fájdalom deréktájon, ami akár a combokon át a térdig, esetleg a lábfejig is sugározhat.

Nyaki gerincsérv esetén a fájdalom az 5. és a 6. vagy a 6. és a 7. nyaki csigolya közé tehető, azonban a nyakfájáson kívül ez a kellemetlen érzés a karokba is kisugározhat. Jelentkezhet az ujjak, kezek és karok zsibbadása, ha pedig súlyosabb az eset akár izomgyengeség és bénulásd is felmerülhet.

Az esetek 10 százaléka igényel műtéti kezelést. Egyértelmű diagnózis felállításához mindenképpen szükséges CT vagy MR vizsgálat. A diagnózis felállítása után az első lépés a konzervatív kezelés. Enyhébb esetekben ez lehet gyógyszeres (nem szteroid típusú gyulladáscsökkentők). Ha ennek alkalmazása után 7-10 nappal jelentősen csökken a fájdalom, a következő lépés lehet a gerinctorna.

Komolyabb fájdalom esetén kórházi kezelés is szóba jöhet, intravénás infúzió formájában. A kezelést kiegészíthetik a gerinc mellé adott, úgynevezett blokád injekciók, és a gerinccsatornába adott epidurális injekciók. A kezelés általában 5-7 napig tart, utána ebben az esetben is gyógytorna következik.

Amennyiben neurológiai tünetek alakulnak ki, vagy a heves fájdalmak a fenti kezelések mellett 4-6 hét alatt nem enyhülnek, műtéti kezelés javasolható.

 

Amennyiben Önnél is jelentkeznek a gerincsérv jelei, keresse szakorvosainkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!