A férfi meddőség leggyakoribb okai

A férfi meddősége viszonylag gyakori; a meddőségi esetek egyharmada a férfit érintő tényezőkből ered. A meddőség nem csak fizikai dilemma; negatív pszichológiai hatásai is lehetnek, mivel nem képes elérni egy hőn áhított célt. A diagnózis szexuálisan és érzelmileg is megterhelheti intim kapcsolatát. Depressziót vagy szorongást is okozhat Önben és partnerében.

A meddőség lehet egy könnyen orvosolható probléma, például fertőzés következménye, de több oka is lehet, vagy nem találnak konkrét okot:

  • Alacsony spermaszám/spermiumminőség

Ha alacsony a spermiumok száma, az lehet a varikocele, azaz a herében lévő megnagyobbodott véna következménye. A varikocelák a férfiak termékenységi problémáinak körülbelül 40 százalékát okozzák. A herék túlmelegedését okozhatják, így a hőmérséklet túl meleg lesz a spermiumok növekedéséhez.

Nem minden spermium mozog jól, és nem mindegyiknek van normális alakja – előfordulhat, hogy egynél több farka vagy ferde feje van, és így nem tud a petesejt felé úszni.

  • Spermiumszállítás

Ha az orgazmus során az ondó a hólyagba lövell a hólyagizom nem a péniszen keresztül, hanem a hólyagba, mert a hólyagizom nem húzódik össze úgy, ahogy kellene, akkor retrográd ejakulációnak nevezett állapotról van szó. Ilyenkor az Ön ejakulátuma kevés vagy egyáltalán nem tartalmazhat ondót, és így meddőséget okozhat. Az okot egy vérnyomáscsökkentő gyógyszer okozhatja.

  • Hormonális rendellenesség

Lehet, hogy hormonális rendellenességben szenved, ami a férfiak termékenységi problémáinak körülbelül egyharmadát okozhatja. A tesztoszteron az a hormon, amely a férfias növekedést és fejlődést, például a mélyebb hangot, a testszőrzet növekedését, valamint a pénisz és a herezacskó növekedését okozza.

Ha hipogonadizmust diagnosztizálnak Önnél, a szervezete nem termel elegendő tesztoszteront és elegendő spermiumot. Ez lehet veleszületett (elsődleges típus) vagy kialakulhat sérülés, illetve fertőzés utján (másodlagos típus). A másodlagos típus okai számosak, beleértve az agyalapi mirigy daganatokat és az olyan gyulladásos betegségeket, mint a szarkoidózis. A kiegészítő tesztoszteron csökkenti a spermiumtermelést, ezért nem használják a hormonális rendellenesség korrigálására.

Az életmódbeli döntések hatással lehetnek a spermiumok egészségére. A szexuális úton terjedő betegségek, beleértve a gonorrheát és a herpeszt, ha nem diagnosztizálják és nem kezelik őket, csökkenthetik a férfiak termékenységét azáltal, hogy befolyásolják a spermiumok növekedését és egészségét.

Ha dohányzik vagy alkoholt fogyaszt, az a spermiumok számát is befolyásolhatja. Bizonyos gyógyszerek, például a gombaellenes gyógyszerek és a fekélyek kezelésére szolgáló gyógyszerek csökkenthetik a spermaszámot. A krónikus betegségek, például a veseelégtelenség meddőséget okozhat a férfiaknál.

 

Ha Önnek és partnerének gondjai vannak a teherbeeséssel keresse fel urológus szakorvosainkat!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!