A csontritkulás tünetei

csontritkulas-tunetek-reumatologia

A csontritkulás tünetei

Csontritkulás során (tudományos nevén: oszteoporózis) a csontok mésztartalma és tömege csökken. Ez olyan mértékű is lehet, hogy fennállása miatt gyakrabban előfordulhatnak törések. A csontjaink tömegének csökkenése egy természetes folyamat már 30 év körül körülbelül évi 3-5%-al. Ha ez a csökkenés ennél nagyobb mértékű és a csontképzési-bontási egyensúly is felborul, már csontritkulásról beszélünk.

csontritkulas-tunetek-reumatologia

Nőknél gyakrabban fordul elő ez a betegség, főleg menopauza alatt és után, de mindkét nemnél ez az öregedés velejárója, főleg ha az illető egészségtelenül és egyoldalúan táplálkozik, mozgásszegény életet él. Befolyásolhatják még öröklött tényezők, betegségek és bizonyos gyógyszerek is.

A csontritkulás egyik figyelmeztető jele lehet a csontfájdalom, de sokszor derül rá fény valamilyen csonttörés kapcsán. Akár egy-egy csontroppanás miatt állandósulhat egy olyan kellemetlen fájdalom, ami a beteg napjai negatívan befolyásolja. Súlyosabb esetekben csökkenhet a testmagasság, beszűkülhet a medence és a bordák közötti távolság, módosulhat a testforma és görbülhet a gerinc is.

A csontritkulást laborvizsgálattal, röntgennel és csontsűrűség-méréssel diagnosztizálják, és ennek során állapítják meg mértékét is így ezeknek alapján mérik fel a kezelési lehetőségeket is.

A csontok eredeti tömege nem építhető vissza, ezért a csontritkulás nem gyógyítható teljesen, azonban kezeléssel a betegséget szinten lehet tartani és lassítani. Intenzív terápiával javulás is elérhető.

Megelőzésében fontos szerepet játszanak a megfelelő vitaminok bevitele (C-vitamin, D-vitamin, K-vitamin, kalcium és foszfor) és a rendszeres testmozgás is.

Amennyiben Önnél vagy családtagjánál is észrevették a csontritkulás jeleit, keressék reumatológus szakorvosunkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!