A csonthártyagyulladás okai és tünetei

csonthartya-gyulladas-kezeles-ortopedia

A csonthártyagyulladás okai és tünetei

A csonthártyagyulladás (periostitis) olyan állapot, amely a csontokat körülvevő szövetsáv, az úgynevezett csonthártya gyulladását eredményezi.

Ez az állapot jellemzően azokat az embereket érinti, akik ismételten:

  • ugrálnak
  • futnak
  • nehéz súlyokat emelnek

Ha Ön lelkes futó, akkor ismerheti a sípcsontfájást, amely a csonthártya-gyulladás egy fajtája. A sípcsontot érő ismétlődő terhelés okozza a sípcsontrándulást. Ez az állapot gyakran javul pihenéssel, de krónikus kellemetlenséghez és fájdalomhoz vezethet.

A periostitis általában jóindulatú és jól tolerálható. Azonban más formákat is ölthet, beleértve a fertőző állapotot, amely sokkal súlyosabb, és intenzív terápiát igényelhet.

csonthartya-gyulladas-kezeles-ortopedia

A periostitis két típusa a krónikus és az akut.

A csont fertőzése akut csonthártyagyulladáshoz vezethet, amely fájdalmas állapot, ami miatt  nekrózis alakul ki, ami a csontot körülvevő élő szövetek elhalását jelenti.

Tünetei a következők lehetnek:

  • intenzív fájdalom
  • az érintett végtag nehezen terhelhető
  • gennyképződés
  • láz
  • hidegrázás
  • a csontot körülvevő szövetek duzzanata

A krónikus csonthártyagyulladás a csontokat ért trauma és stressz következtében alakulhat ki. Ilyen például a futásból eredő sípcsontrándulás.

A krónikus csonthártya-gyulladás, vagy akár az átmeneti sípcsonttörés és hasonló sérülések is okozhatnak duzzanatot és gyulladást.

A nem fertőző csonthártyagyulladás által érintett csontok fájdalmat és érzékeny tapintást is okozhatnak. Bár a csonthártyagyulladás gyakran a lábak csontjait érinti, a karok hosszú csontjainál és a gerincnél is jelentkezhetnek.

A csonthártyagyulladás okai attól függően változnak, hogy az állapot akut vagy krónikus.

Az akut csonthártyagyulladás a test más részein kialakuló különféle fertőzésekből alakulhat ki.

Például húgyúti fertőzés vagy szexuális úton terjedő fertőzés, például szifilisz, vezethet csonthártyagyulladáshoz. Ugyanez igaz egy olyan vágásra is, amely nem gyógyul be, és egyre mélyebbre hatol, végül eléri a csontot.

Azoknál, akiknek krónikus fekélyük van, például cukorbetegeknél, vagy akik mozgásképtelenek és nyomásérzékenyek, nagyobb valószínűséggel alakul ki csonthártyagyulladás. Ez különösen akkor fordul elő, ha a fekély nem gyógyul be, vagy hagyják, hogy tovább fejlődjön.

Bizonyos autoimmun betegségek akut csonthártyagyulladáshoz vezethetnek. A leukémia és a különböző rákos megbetegedések és vérbetegségek mind olyan lehetséges állapotok, amelyek súlyos csontfertőzéshez vezethetnek.

A csontok ismételt megterhelése krónikus csonthártyagyulladáshoz vezethet.

A sportolók és azok, akik gyakran ugrálnak, fordulnak vagy súlyokat emelgetnek, fokozottan ki vannak téve a sípcsontrándulás kialakulásának kockázatának. Az ilyen tevékenységek által a csontokra gyakorolt ismétlődő stressz a csonthártyagyulladásért felelős gyulladásos elváltozásokhoz vezethet.

 

Keresse bizalommal ortopéd szakorvosainkat, ha tartósan fájdalmat érez az ízületeiben vagy a csontjaiban.

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tudnak kérni.

Nálunk a bizalom presztízskérdés!